Syyrian sotarikoksia ei tutkita: ”Kiina peesaa Venäjää – YK:n turvaneuvosto on voimaton”

Mikään taho ei vaadi aktiivisesti, että Syyrian johto asetettaisiin syytteeseen sotarikoksista, sanoo professori Hannu Juusola.
Katri Merikallio
Lähi-itä 11.8.2017 22:22
Syyttäjä Carla Del Ponte arvostelee rankasti YK:n turvaneuvostoa piittaamattomuudesta Syyrian sotarikoksista. Vastalauseena Del Ponte aikoo erota YK:n alaisesta komissiosta, jonka pitäisi tutkia Syyrian sotarikoksia. Professori Hannu Juusola Helsingin yliopistosta, 300 000 ihmistä on tapettu Syyrias...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Keskustelu

Turvaneuvoston toimintaa on muutettava. Ei voi olla niin, että pysyvä jäsenmaa estää veto-oikeudellaan rikostutkinnan. Päätöksen on perustuttava enemmistön tahtoon. Venäjä paljastaa halveksittavan asenteensa tuolla tavalla.

Turvallisuusneuvosto on kylmän sodan ajan jäänne. Silloin sillä oli merkitystä lännen ja idän vuoropuhelussa. Nyt se on Euroopan lähialueiden ongelmien ratkaisussa täysin kädetön, eikä sitä siellä edes tarvita. YK on muutoinkin aika erikoinen toimija muillakin aloilla.

Lännen pitäisi alkaa ratkaisemaan ongelmia lähialueillaan ilman Kiinaa tai Venäjää. Yksi hyvä ohjenuora olisi että ei ehkä kannata opettaa muita maita elämään samalla tavalla kuin me elämme. Ei demokratiaa voi viedä ulkoa, jokaisen maan malli toimia kasvaa sisältä.

Mitä länsimaat voisivat tehdä Syyriassa? Muuta kuin sotia Venäjän kanssa? Ei kai mitään.

Sodat loppuu sotimalla. Kun niihin kyllästytään tarpeeksi, niin sitten ne vaan loppuu. Siihen voi mennä 10 vuotta tai 500 vuotta mutta kyllä ne jossakin vaiheessa loppuvat. Ulkopuolelta rauhaa ei voi tuoda.

Syyrian tilanteessa on tietty inhottavaa se, että Putin ylläpitää hirmuvaltaa Syyriassa Kiinan avustuksella. Lännen pitäisi sallia sekin. Ainoa järkevä toimintamalli olisi se, että keskeytetään kaikki kaupankäynti sekä Kiinan että Venäjän kanssa.

Ei toimi?

Etkö ole valmis uhraamaan muutamaa ropoa noiden piruparkojen vuoksi?

Venäjä ja Kiina romahtavat täysin, jos kauppa niiden kanssa lopetetaan vuodeksi. Totaalisesti.

Se on ystävällinen lähestymistapa. Aseellinen ratkaisu ei toimi.

Kiinassa on kasvava keskiluokka, jota edes keskushallinto ei voi sivuuttaa. Jos keskiluokalta häviääkin status jne niin keskushallinto alkaakin tottelemaan länttä. Silloin Putin on hullutuksinaan yksin.

Saksan pitää kanssa opetella olemaan ilman Venäjän kaasua. Käyttäkää uusiutuvaa turvetta Suomesta.

Paavo: On aivan yleisessä käytössä myös muoto ”turvaneuvosto”. Virallisesti kyllä YK:n turvallisuusneuvosto.

Olisiko jonkun toimittajan kuvittelema/keksimä nimi jonka muut ovat sitten copy-peistanneet kuten tapana on? En ole ennen huomannut käytettävän nimeä turvaneuvosto mutta onhan noita artikkeleita näemmä googlessa.