Syyria-kemikaalit tuhotaan keskellä Välimerta - suomalaiset suojaavat

Kuka ottaa vastuun, jos jotain menee pieleen historiallisen vaikeassa operaatiossa?

Teksti
Hannu Pesonen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Ensi viikolla alkava Syyrian kemiallisten aseiden tuhoamishanke Välimerellä on monimutkainen suuroperaatio, jollaista ei ole koskaan aiemmin toteutettu. Se sisältää runsaasti riskejä, joiden hallintaa koetellaan nyt ensi kertaa tosioloissa.

Työnjako on selkeä: YK johtaa, amerikkalaiset tuhoavat, tanskalaiset ja norjalaiset kuljettavat ja suomalaiset suojelevat. Mutta kenelle kuuluu vastuu, jos jotain tapahtuu?

Välimeri on ollut usein oman aikansa suurimpien ja näyttävimpien sotilaallisten operaatioiden näyttämönä sitten Salamiin meritaistelun 2500 vuotta sitten. Mutta ensi viikolla siellä käynnistyy yksi kaikkien aikojen erikoislaatuisimmista sotahankkeista kun Syyriasta kerättyjä kemiallisia aseita ryhdytään kuljettamaan tuhottavaksi kansainvälisille vesialueille.

Käytännössä jonnekin itäiselle Välimerelle syntyy kelluva teollisuuslaitos, jolle yhdestä päästä kuljetetaan maailman vaarallisimpiin kuuluvia kemiallisia aseita ja niiden valmistusraaka-aineita. Toisesta päästä lastataan ulos vielä suurempi määrä tuhoamisen tuloksena syntyneitä jäteliuoksia. Suuri joukko rahtialuksia kuljettaa ne eri puolille maailmaa, jossa ne hävitetään lopullisesti kaupallisissa kemiallisten jätteiden käsittelylaitoksissa.

Tuhoaminen tapahtuu YK:n alaisen kemiallisten aseiden järjestön OPCW:n valvonnassa. Vastikään vuoden 2013 Nobelin rauhanpalkinnon saanut järjestö on vastannut Syyrian kemiallisten aseiden paikantamisesta ja keräämisestä sekä teollisuuslaitosten tuhoamisesta lokakuun alkupuolelta asti. Silloin YK, suurvallat ja Syyria pääsivät sopuun tuhoamisen toimintatavasta ja -aikataulusta.