Suomi myi miehistönkuljetusvaunuja Arabiemiraateille – nyt samankaltaisella kalustolla viedään jemeniläisiä kidutuskeskuksiin

Suomen valtiolla ei ole tarkkaa tietoa, millaisessa käytössä Patrian myymät AMV-vaunut ovat.
Lähi-itä 27.1.2019 20:45
Patria AMV -ajoneuvo osallistui ammuntoihin 25. toukokuuta 2016 Rovajärvellä.
Patria AMV -ajoneuvo osallistui ammuntoihin 25. toukokuuta 2016 Rovajärvellä. © Kaisa Siren / Lehtikuva

Etelä-Jemenin suuressa satamakaupungissa Adenissa sijaitsevaan Bir Ahmedin vankilaan saapui keskipäivällä 10. maaliskuuta 2018 viisitoista kuulustelijaa, jotka olivat kätkeneet kasvonsa huiveilla.

Korostus, jolla he puhuivat arabiaa, paljasti kuitenkin heti, että he olivat kotoisin Yhdistyneistä arabiemiirikunnista.

Bir Ahmedin selleissä viruu satoja vankeja, joita Arabiemiraattien armeija sekä sen varustamat ja johtamat paikalliset asejoukot ovat pidättäneet.

Arabiemiraatit on maaliskuusta 2015 asti sotinut Jemenissä osana Saudi-Arabian johtamaa kymmenen muslimimaan liittoumaa.

 

Vartijat olivat komentaneet vangit ulos selleistään aamukahdeksalta. Heitä oli siitä lähtien seisotettu riveissä paahtavassa auringossa.

Nyt heidän päänsä peitettiin hupulla. Heidät pantiin käsirautoihin ja vietiin ryhmissä kuulusteluhuoneisiin. Siellä heidän käskettiin riisuutua alastomiksi ja mennä makaamaan lattialle.