Neljä arabimaata teki rauhan Israelin kanssa, eikä palestiinalaisten taistelu enää kiinnosta – eivät tuominneet Gazan pommituksia

Arabiemiraatit, Bahrain, Marokko ja Sudan ovat rikkoneet arabimaiden yhteisrintamaa. Niiden rauhansopimusten taustalla on Donald Trump.
Lähi-itä 24.5.2021 20:45
Palestiinalainen äiti leikki tyttärensä kanssa Gazan rannalla 22. toukokuuta 2021 tulitauon alettua.
Palestiinalainen äiti leikki tyttärensä kanssa Gazan rannalla 22. toukokuuta 2021 tulitauon alettua. © Mahmud Hams / AFP / Lehtikuva

Torstai-iltana 20. toukokuuta Arabiemiraattien, Bahrainin, Marokon ja Sudanin hallitsijapalatseissa huokaistiin hyvin syvään helpotuksesta: Israel ja Gazan palestiinalaisalueita hallitseva Hamas-järjestö olivat ilmoittaneet tulitauosta.

Sotimista oli jatkunut jo yksitoista päivää, ja se oli ollut kiivaampaa ja tuhoisampaa kuin mikään taistelu sitten Gazan sodan vuonna 2014.

Aiempien kriisien loppuratkaisut eivät ole näissä neljässä arabimaassa juuri herättäneet suuria tunteita, mutta nyt kaikki on toisin.

Kyseiset maat nimittäin solmivat syksyn 2020 aikana rauhansopimuksen Israelin kanssa. Samalla ne rikkoivat pahemman kerran arabimaiden yhteisrintamaa, jonka perustana on Arabiliiton julkilausuma vuodelta 2002. Sen mukaan rauha Israelin kanssa on mahdollinen vasta, kun maa vetäytyy miehittämiltään alueilta ja takaa palestiinalaisille oikeuden itsenäiseen valtioon, jonka pääkaupunki on Jerusalem.