Droonit ohittavat Patriotit

Uudet lennokkiarmeijat muuttavat sodankäynnin perusteita Lähi-idässä. Niistä on kehittynyt nykyajan Molotovin cocktaileja, joilla pienempi armeija haastaa suuremman.

Ulkomaat 24.10.2019 07:30
Hannu Pesonen
Kiinalaislennokit haastavat amerikkalaiset kilpailijansa. Tuotteita esiteltiin Zhuhain ilmailunäytöksessä marraskuussa 2018.
Kiinalaislennokit haastavat amerikkalaiset kilpailijansa. Tuotteita esiteltiin Zhuhain ilmailunäytöksessä marraskuussa 2018. © LONG WEI / BARCROFT MEDIA / GETTY IMAGES

Lähi-idän sotia käyvät valtiot ovat viiden viime vuoden sisällä hankkineet kilpaa miehittämättömien lennokkien eli droonien armeijoita.

Tuhoisiin drooni-iskuihin ja niitä valmistelevaan lennokkitiedusteluun pystyvät nykyään myös monet Lähi-idän asejoukot, varoittaa lennokkisotia seuraava brittijärjestö Drones War UK.

Kun vuonna 2013 vain Yhdysvallat, Britannia ja Israel operoivat aseistettuja drooneja, käyttäjiä on nyt nelinkertainen määrä, arvioi järjestö.

 

Droonit mielletään miljoonia euroja maksaviksi, monimutkaista huipputekniikkaa sisältäviksi lennokeiksi, joita lähinnä Yhdysvallat tai Israel ohjaavat kaukaisista komentokeskuksista kohteisiinsa.

Yhdysvallat ja Israel ovat perinteisesti puolustelleet lennokkisodankäyntiään sillä, että täsmäiskut vähentävät siviiliuhreja ja -tuhoja, vaikka monien asiantuntijoiden vertailevat laskelmat osoittavat päinvastaisia tuloksia.

Sisältö