”Kotona kysytään jo, mikä siellä on niin tärkeää” – Venäjä yrittää pois Syyriasta, mutta juuttui panttivangiksi

Syyrian rauhanneuvottelut alkoivat Genevessä kahdeksatta kertaa.
Lähi-itä 28.11.2017 20:52
Syyrian oppositiota edustava Nasr al-Hariri saapui rauhanneuvotteluihin Geneveen tiistaina 28. marraskuuta 2018.
Syyrian oppositiota edustava Nasr al-Hariri saapui rauhanneuvotteluihin Geneveen tiistaina 28. marraskuuta 2018. © SALVATORE DI NOLFI / AP / Lehtikuva

Joulurauhaa Syyriaan. Tiistaina 28. marraskuuta Genevessä kahdeksatta kertaa alkaneiden, YK:n johtamien rauhantunnustelujen tavoite on yhtä selkeä kuin toivotonkin.

Syyrian sisällissota on jatkunut pian seitsemän vuotta. Sen osapuolet yrittävät Sveitsissä käynnistää hankkeen, joka johtaisi ensin taistelujen päättymiseen, sitten yhteiseen linjaan siitä, miten maan hallintoa lähdetään rakentamaan uuden yhteiskuntasopimuksen pohjalta.

Kuulostaa hankalalta – ja onkin. Geneven neuvottelut alkoivat vuonna 2014. Niitä on käyty seitsemän tuloksetonta kierrosta, viimeksi heinäkuussa.

Tilanne on nyt periaatteessa aiempaa suotuisampi. Pääasiassa Venäjän ja Iranin, mutta myös Yhdysvaltain ja Turkin puuttumisen takia sotatoimet Syyriassa ovat laantuneet. Ne ovat vähäisempiä kuin ehkä kertaakaan aiemmin.

Isis, joka on terrorisoinut suurta osaa Syyriasta, on lähes lyöty. Pääansio asiasta kuuluu Venäjän syyskuussa 2015 alkaneille ilmapommituksille sekä kurdijohtoisille SDF-joukoille, joita Yhdysvallat on tukenut "sotilasneuvonantajin” ja ilmaiskuin. Joukot häätivät Isisin kalifaatin ”pääkaupungista” Raqqasta.