Korruptio arabimaissa yhä laajaa – ”wastaa” käytetään niin lääkärissä kuin työelämässä, myös seksillä kiristetään

Transparency Internationalin tutkimuksessa oli kuitenkin isoja eroja maiden välillä. Jordanialaisista vain neljä prosenttia oli kohdannut korruptiota julkisissa palveluissa.
Lähi-itä 7.1.2020 11:47
Tuhannet ihmiset kokoontuivat joulukuussa 2011 Sidi Bouzidin kaupungissa Tunisiassa muistamaan hedelmäkauppiaan polttoitsemurhaa, joka käynnisti arabikeväänä tunnetun kapina-aallon. © Fethi Belaid / Lehtikuva / AFP

Epätoivoinen tunisialainen katukauppias Mohamed Boauzizi sytytti yhdeksän vuotta sitten itsensä palamaan Sidi Bouzidin kunnantalon edessä. Teko oli vastalause sille, että poliisit olivat vaatineet häneltä lahjuksia, nöyryyttäneet häntä ja takavarikoineet hänen myyntikärrynsä.

Bouazizin traaginen polttoitsemurha laajeni nopeasti yhteiskunnallisiksi protesteiksi kaikkialle Tunisiaan, ensin poliisikunnan ja sitten kaikkien vallanpitäjien korruptiota vastaan.

Niiden myötä käynnistyi arabikevät, itsevaltaisista ja lahjotuista vallanpitäjistä ja kansalaisoikeuksien puuttumisesta mittansa täyteen saaneiden kansalaisten kapina. Se vaati oikeudenmukaisempaa ja toimivampaa yhteiskuntaa kaikkialle arabimaihin.

Arabikeväästä toivottiin ratkaisevaa vedenjakajaa entisten väkivallalla ja korruptiolla ratsastaneiden diktaattorien ja uuden kansanvallan välille koko Lähi-idässä.