Isisin sotaonni kääntyi – ääri-islamistit joutumassa ahtaalle Irakissa

Kalifaatin luhistumisesta ei ole kuitenkaan mitään merkkejä.
Lähi-itä 10.11.2014 14:00
Isis-järjestön johtajan Abu Bakr al-Baghdadin huhuttiin kuolleen tai haavoittuneen Yhdysvaltojen ilmaiskussa. © AP / Lehtikuva

Lähes puoli vuotta kestäneen salamasodan jälkeen ääri-islamilainen Isis-järjestö on joutunut Irakissa ja Syyriassa puolustuskannalle, kun Yhdysvaltojen johtama kansainvälinen liittouma on pommittanut sen joukkoja ja Irakin armeija on koonnut rivinsä.

Viime keväänä alkanut nopea hyökkäyssota vei järjestön Irakissa Bagdadin porteille ja Syyriassa Nato-maa Turkin rajalle asti. Nyt sotaonni on alkanut kääntyä, tosin hitaasti.

Kolme kuukautta kestäneitä ilmaiskuja on kuvattu sotilaallisesti varovaisiksi. Yhdysvallat ja sen liittolaiset ovat pommittaneet Isisiä etupäässä pysäyttääkseen järjestön etenemisen. New York Times -lehden mukaan pommit on todella pudotettu vain joka neljännellä pommituslennolla, koska sopivia kohteita ei ole löytynyt. Silti iskut ovat ilmeisesti aiheuttaneet huomattavaa tuhoa Isisin kalustolle, ja viimeksi sunnuntaina huhuttiin, että järjestön johtaja Abu Bakr al-Baghdadi olisi menehtynyt tai haavoittunut.