Isisin perustama kalifaatti haluaa laajeta Lähi-idän ainoaksi valtioksi

Muinaiset kalifaatit olivat sivistyskeskuksia. Nykyinen on rikas ja ahdasmielinen.
Lähi-itä 1.7.2014 08:30
Irakilainen perhe jätti kotikaupunkinsa Mosulin sunnuntaina 29. kesäkuuta 2014, jolloin terroristijärjestö Isis julisti perustaneensa uuden valtion, islamilaisen kalifaatin. © AP / LEHTIKUVA

Muistatteko ilkeän suurvisiiri Ahmed Ahneen, joka halusi kalifiksi kalifin paikalle? Goscinnyn ja Tabaryn sarjakuvakirjoissa Bagdadin hyvä kalifi Harun al-Pullah veti lopulta aina pitemmän korren viekkaasta kulttihahmosta.

Tosielämä on tuhannen ja yhden yön satuja ihmeellisempää. Alue, jota sarjakuvakalifin esikuva Harun al-Rashid 800-luvulla hallitsi laajenevan islamilaisen maailmanvallan henkisenä ja poliittisena johtajana, sai uuden kalifin sunnuntaina 29. kesäkuuta, muslimien pyhän paastokuukauden ramadanin ensimmäisenä päivänä.

Kalifi Ibrahim on tähän asti tunnettu nimellä Abu Bakr al-Baghdadi. Hän johtaa ääri-islamilaisten sunnikapinallisten asemiesjoukkoa Isisiä, joka on viime viikkoina valloittanut ällistyttävän nopeasti suuria alueita Irakin länsi- ja pohjoisosissa. Se ilmoittaa nyt yhdistäneensä ne tähänastisiin tukialueisiinsa Syyrian pohjois- ja itäosissa.