Jihadistit sodassa toisiaan vastaan

Äärijärjestöt Isis ja al-Qaida yrittävät käyttää koronapandemiaa hyväkseen. Ne ovat kuitenkin ajautuneet murjomaan toisiaan.

ulkomaat 29.05.2020 06:00
Hannu Pesonen
Isis on jatkanut iskujaan korona-aikana.Irakilaissotilas tutki tuhottua ajoneuvoa Mukaishefahissa 180 kilometriä Bagdadin pohjoispuolella 3. toukokuuta.
Isis on jatkanut iskujaan korona-aikana.Irakilaissotilas tutki tuhottua ajoneuvoa Mukaishefahissa 180 kilometriä Bagdadin pohjoispuolella 3. toukokuuta. © AHMAD AL-RUBAYE/AFP/LK

Isis on raaka ja verenhimoinen äärijärjestö. Se vääristelee jatkuvasti islamin lakia šariaa ja tahrii teoillaan oikeauskoisten muslimien mainetta, syyttää al-Qaida.

Al-Qaida on uskonluopio, josta jokaisen ääri-islamilaisen uskonsoturin eli jihadistin pitäisi luopua, todistelee puolestaan Isis hiljattain julkaisemallaan videolla.

 

Kahden vaarallisimman ääri-islamilaisen terrorijärjestön keskinäinen syyttely on kärjistynyt sitä mukaa kun ne ovat yrittäneet kasvattaa verkkonäkyvyyttään koronaviruspandemian aikana.

YK:n pääsihteeri António Guterres varoitti hiljattain, että äärijärjestöt hyödyntävät aktiivisesti pandemian torjuntaan liittyvää eristystä.

Ne ovat kiihdyttäneet selvästi värväys- ja mielikuvakampanjoitaan sosiaalisessa mediassa, jota eri puolella maailmaa sisätiloihin suljetut nuoret seuraavat.

Avainsanat
Sisältö