Irakin vaalit voitti populisti, joka on sekä USA:n että Iranin painajainen – kurdit taas näkevät tilaisuutensa koittaneen

Šiiajohtaja Muqtada al-Sadr nostattaa unohdetun kansan tunnot kuin Vennamo tai Soini, mutta hänellä on myös armeija.
Lähi-itä 30.5.2018 20:50
Irakilaisäänestäjät esittelivät musteella merkittyjä sormiaan 12. toukokuuta 2018. Musteella merkitsemisen on tarkoitus varmistaa, että äänestäjä antaa äänensä vain kerran.
Irakilaisäänestäjät esittelivät musteella merkittyjä sormiaan 12. toukokuuta 2018. Musteella merkitsemisen on tarkoitus varmistaa, että äänestäjä antaa äänensä vain kerran. © HADI MIZBAN / AP / Lehtikuva

Irakissa on taas kerran varmaa vain se, että epävarmat ajat jatkuvat.

Irakin hallituksen piti hankkia toukokuun parlamenttivaaleissa vankka vaalivoitto palkinnokseen siitä, että se onnistui vihdoinkin nujertamaan terroristijärjestö Isisin kauhunkierteen.

Näin laskivat sekä pääministeri Haider al-Abadi että hallituksen kummisedät, toisiaan vastaan kilpailevat Yhdysvallat ja Iran.

Koko joukon tyrmistykseksi vaalit voittikin heidän yhteinen vihollisensa, šiiajohtaja Muqtada al-Sadr – ja luottomies al-Abadi romahti nolosti kolmanneksi.

Näin vaalit varmistivat lähinnä sen, että diktaaattori Saddam Husseinin nujertumisesta alkanut viidentoista vuoden hoipertelu sekasorron keskellä jatkuu. Ja että Yhdysvaltain tai Iranin on entistä vaikeampi asetella palikoita paikalleen toivomallaan tavalla.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu