Erdoğanin diktatuuri vaakalaudalla – Turkin oppositio yhdisti voimansa

Turkkilaiset äänestävät sunnuntaina 24. kesäkuuta lähihistorian tärkeimmissä parlamentti- ja presidentinvaaleissa.
Presidentti Recep Tayyip Erdoğan vaalitilaisuudessa Diyarbakirissa 3. kesäkuuta.
Presidentti Recep Tayyip Erdoğan vaalitilaisuudessa Diyarbakirissa 3. kesäkuuta. © KAYHAN OZER / PRESIDENTIAL PALACE / AFP / Lehtikuva

Turkkilaiset äänestävät sunnuntaina 24. kesäkuuta ennenaikaisissa parlamentti- ja presidentinvaaleissa, jotka saattavat pysäyttää presidentti Recep Tayyip Erdoğanin itsevaltaiset pyrkimykset.

Kolme oppositioryhmää on liittoutunut yhteiseen rintamaan, minkä uskotaan innostavan presidentin vastustajia aikaisempaa innokkaammin uurnille.

Erdoğan, 64, on hallinnut Turkkia yli 15 vuotta, ensin pääministerinä ja nyt presidenttinä. Hän on käyttäytynyt jo pitkään diktaattorin tavoin, vaikka uusitun, presidentin valtaoikeuksia kasvattavan perustuslain oli määrä tulla voimaan vasta ensi vuoden marraskuussa järjestettävien presidentinvaalien jälkeen.

Erdoğan aikaisti huhtikuussa vaaleja sinetöidäkseen valtansa muodollisesti. Päätöksen taustalla olivat myös taloushuolet. Turkin liira on menettänyt yli viidenneksen arvostaan, inflaatio kiihtyy, ja presidentti pelkää suosionsa hupenevan, kun työttömyys alkaa kasvaa.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu