Trump luovutti Syyrian vastustajilleen

Turkin salamahyökkäyksestä Syyrian kurdialueille hyötyvät Venäjä ja Iran, mutta myös presidentti Bašar al-Assadin hallinto.

Ulkomaat 16.10.2019 12:11
Hannu Pesonen
Turkin armeijan miehistönkuljetusvaunut ohittivat Tukharin kylän Pohjois-Syyriassa 14. lokakuuta.
Turkin armeijan miehistönkuljetusvaunut ohittivat Tukharin kylän Pohjois-Syyriassa 14. lokakuuta. © AREF TAMMAWI / AFP / LK

Yhdysvallat ja sen perässä muut länsimaat laskivat Syyrian sisällissodan käynnistyttyä 2011, että sota johtaisi presidentti Bašar al-Assadin itsevallan kaatumiseen ja kansanvaltaa vaatineiden kapinallisten voittoon.

Sen tavoitteen peri Donald Trumpin hallinto. Al-Assadin kaatuminen alkoi tosin näyttää epätodennäköiseltä. Venäjän ja Iranin al-Assadille antama apu oli kääntänyt sodan kulun Syyrian hallinnon eduksi.

Trumpin 6. lokakuuta käymä puhelinkeskustelu Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kanssa hautasi viimeisetkin haaveet al-Assadin kaatumisesta.

Yhdysvaltain presidentin äkkiliikkeen seurauksena Syyrian hallitus näyttää vahvistavan asemaansa kertaheitolla – tavalla, josta al-Assad ja tukijansa pari viikkoa sitten tuskin osasivat edes unelmoida.

Sisältö