Arabiöljy virtaa pian Israelin läpi putkea pitkin Eurooppaan – Öljyputki heiluttaa Lähi-idän tasapainoa ja kiristää maiden välejä

Iranille putki on katkera pala, sillä se oli maiden yhteisprojekti, jonka Israel omi. Egypti puolestaan häviää, kun öljytankkerit hylkäävät Suezin kanavan.
Lähi-itä 15.3.2021 12:14
Nuoret hyppivät hylätyltä öljylaiturilta Punaiseenmereen Israelin Eilatissa helmikuussa 2021. Ympäristöjärjestöjen mukaan öljyä putkeen kuljettavat tankkerit uhkaavat ainutlaatuisia koralliriuttoja.
Nuoret hyppivät hylätyltä öljylaiturilta Punaiseenmereen Israelin Eilatissa helmikuussa 2021. Ympäristöjärjestöjen mukaan öljyä putkeen kuljettavat tankkerit uhkaavat ainutlaatuisia koralliriuttoja. © Menahem Kahana / AFP / Lehtikuva

Arabiemiraatit on päättänyt alkaa kuljettaa raakaöljyään Euroopan markkinoille öljyputkea pitkin. Putki kulkee Israelin läpi Punaiseltamereltä Välimerelle. Tähän saakka öljy on kulkenut tankkereissa Suezin kanavan läpi.

Päätös on ensimmäinen todellinen merkki siitä, että Israelin ja Arabiemiraattien syksyllä 2020 solmimat täydet diplomaattisuhteet alkavat muokata Lähi-idän geopoliittista ja taloudellista voimatasapainoa uuteen uskoon, kuten asiantuntijat ovat ennustaneet.

Osapuolten ”historialliseksi” kuvailema sopimus saattaa käynnistää Lähi-idän öljynvientimarkkinoilla rakennemuutoksen.

Arabiemiraatit voi jatkossa käyttää putken läpi virtaavan öljynsä kuljetuksiin tankkereita, jotka vetävät öljyä sisuksiinsa kaksi kertaa sen verran kuin nykyiset. Jättitankkerit eivät mahdu läpi Suezin kanavasta. Ne tuovat lastinsa putken alkupäähän Eilatiin, joka sijaitsee Punaisenmeren pohjukassa Israelin eteläkärjessä. Eilatin öljyterminaalissa lasti puretaan siirtoputkeen.