Ahmad Fawad (vas.) kaivaa hautoja Azizin perheelle, jonka on tuntenut lapsuudesta saakka. Perheenjäsenistä kahdeksan kuoli, kun Isis teki itsemurhaiskun hääjuhliin Kabulissa 18. elokuuta.

Rikottu arki

Afganistanissa rauha pakenee ja iskut siviilejä vastaan kiihtyvät. Suurin osa uhreista kuolee nyt Yhdysvaltain johtamien kansainvälisten joukkojen pommituksissa.

Ahmad Fawad (vas.) kaivaa hautoja Azizin perheelle, jonka on tuntenut lapsuudesta saakka. Perheenjäsenistä kahdeksan kuoli, kun Isis teki itsemurhaiskun hääjuhliin Kabulissa 18. elokuuta. © Ivan Flores
Lähi-itä 04.10.2019 06:00
Kuvat ivan Flores Teksti Hannu Pesonen

Terrori-iskujen pelko ja toivottomuus saivat aikaan sen, että arviolta vain joka viides afganistanilainen äänesti presidentinvaaleissa 28. syyskuuta. Vaalien tulos varmistuu lopullisesti marraskuussa. Silloin selviää, saiko joku ehdokkaista yli puolet äänistä vai käydäänkö vaaleissa vielä toinen kierros. Alhaisen äänestysprosentin takia on kuitenkin jo selvää, että vaalien tulos ei ainakaan selkiytä maan tilannetta.

Syyskuun 7. päivänä Yhdysvaltain presidentti Donald Trump nosti Afganistanin otsikoihin. Hän tviittasi, että aikoi tavata Afganistanin hallintoa ja ääri-islamilaisen Taliban-järjestön johtoa. Salainen kokous pidettäisiin presidentin maaseutuasunnossa Camp Davidissa.

Jo seuraavana päivänä Trump perui aikeensa. Kotiyleisö oli närkästynyt, ilmoituksen ajoitus oli ollut surkea: tviitti tuli juuri New Yorkin terrori-iskujen vuosipäivän alla.

Sisältö