Lähes kaikkien venäläisten merkkimiesten omaisuus on vaimon nimissä

Dmitri Medvedev
Teksti
SK:n toimitus
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Pormestarinna
Moskovan pormestarin Juri Luzkovin ja pääministeri Vladimir Putinin selän takana hymyilee pormestarinna Jelena Baturina. Kuva Sergei Zhukov / Lehtikuva.

Presidentti Dmitri Medvedevin korruption vastainen kampanja on pakottanut maan poliittisen eliitin osittaiseen tulojen ja omaisuuden julkistamiseen. Hallituksen ja muiden laitosten verkkosivuilla julkaistuilla tiedoilla ei kuitenkaan ole suuremmin ilakoitu maan mediassa, vaikka aihetta olisi ollut.

Hupaisia esimerkkejä riittää: Murmanskin aluetta Venäjän parlamentin ylähuoneessa liittoneuvostossa edustavan Andrei Gurovin vaimolla on kolme Rolls Roycea, mutta herralla “vain” yksi Mercedes Benz. Amurin alueen senaattorin Amir Galjamovin autolaivastoon kuuluvat muun muassa Ferrari ja Mazerati, Kurskin senaattorilla Viktor Bogdanovilla on kolme Bentleytä.

Maailman rikkaimpien joukkoon listattu senaattori Suleim Kerimov ilmoittaa omistavansa 54 neliön asunnon. Hän tuli tunnetuksi kolaroituaan Nizzassa Ferrarilla. Kaikki eivät ole ujostelleet samaan tapaan: Moskovan pormestari Juri Lužkov on paljastanut vaimonsa Jelena Baturinan ansainneen viime vuonna lähes miljardi euroa.

Ylipäänsä Venäjän johto on onnistunut naimaan poikkeuksellisen hyvätuloisia vaimoja: esimerkiksi hallituksen ensimmäisen varapääministerin Igor Šuvalovin Olga -vaimo tienasi viime vuonna 640 miljoonaa ruplaa, parikymmentä miljoonaa euroa.

Šuvalov kertoo perheen vuokraavan 1 400 neliön taloa Itävallasta ja 434 neliön asuntoa Englannissa. Lužkov on myöntänyt vaimonsa omistavan talon Itävallassa, mutta Espanjassa ja Englannissa Baturinalla on ainoastaan käytössään talot, joiden pinta-alat lähentelevät paria tuhatta neliötä. Kuka ne omistaa, siitä ei ole tarvinnut tehdä tiliä.

Ihan kaikilla ei sentään ole miljonäärivaimoja: presidentti Medvedevin puoliso ei ansainnut viime vuonna ruplaakaan ja rouva Ljudmila Putinan tulot olivat 528 ruplaa. Medvedev itse tienasi noin 100 000 euroa ja pääministeri Putin lähes 130 000 euroa.

Naisopettajia tuomiolla

Puolisoiden tulojen suuruus on herättänyt sen verran puheita, että pietarilainen miliisijohtaja kuittasi omat isot tulonsa ja omaisuutensa toteamukseen, että niitä oli turha naamioida vaimon nimiin. Apulaissisäministeri Jevgeni Školov on muotoillut tilanteen toteamalla, että ristiriidat tulojen ja omaisuuksien välillä herättävät kansalaisissa aiheellista suuttumusta.

Myös presidentti Medvedev joutui juuri ennen Suomen matkaansa myöntämään, ettei korruption vastaisessa taistelussa ole edistytty. Maan korkein syyttäjä Juri Tšaika kiinnitti huomiota siihen, miten vain alemman ja keskitason väärinkäytöksistä nostetaan oikeusjuttuja. Kaksi kolmasosaa korruptiosta tuomituista on opettajia ja alempia miliisin upseereita.

Korkeimman oikeuden puheenjohtaja Vjatseslav Lebedev on painottanut, että tuloksia korruption torjunnassa saavutetaan vain jos ylätason toimijoita viedään oikeuteen. Tuomarin mukaan tuomituista monet ovat nykyisin naisia, joilla on tuomioita lieventäviä pieniä lapsia.

Vaikka päättäjien tulojen ja omaisuuksien monet kummallisuudet eivät ole herättäneet mediassa skandaaleja, aineksia niihin on, jos tulee tarvetta mustamaalaukseen. Tiukasti Kremlin valvoma koko väestön tavoittava television ykköskanava on iskenyt silmänsä Baškiriaan. Tasavallan presidenttiä Murtaza Rahimovia ja hänen perhettään on syytetty väärinkäytöksistä.

Rahimov on hallinnut Baškiriaa itsevaltaisesti jo Neuvostoliiton ajoista lähtien, mutta kiirehtinyt nyt ilmoittamaan, ettei halua enää jatkaa virkakauden päättyessä ensi vuonna. Hänen poikansa Ural on jo muuttanut turvaan Itävaltaan. Uralin omaisuudeksi on arvioitu jopa lähes miljardi euroa ja sen takana ovat Baškirian öljy-yhtiöt. Todellista tutkivaa journalismia olisikin selvittää, miten Baškirian öljy päätyi presidentin perheen haltuun.

Teksti Anne Kuorsalo