Kuvassa tähtisumu NGC 6302: Hubble näkee avaruudessa värejä

Ulkomaat 10.9.2009 13:00

Kuva Nasa / AP / Lehtikuva

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa esitteli keskiviikkona ylpeänä uusia avaruuskuvia, joita on ottanut peruskorjattu Hubble-teleskooppi.

Kuvissa poseeraa muun muassa tähtisumu NGC 6302, joka tuttujen kesken tunnetaan myös ”Perhosena” tai ”Ötökkänä” – silminnähtävistä syistä. (Lisää Hubblen ottamia kuvia Nasan sivuilta.)

Perhonen liihottelee Linnunradalla noin 3800 valovuoden päässä ja koostuu äärimmäisen kuumista kaasupurkauksista, jotka matkaavat avaruudessa miljoonan kilometrin tuntinopeudella. Perhosen keskellä on kuoleva tähti, joka on joskus ollut viisi kertaa omaa Aurinkoamme suurempi.

Kuva on otettu Hubblen uudella laajakulmakameralla, joka kuvaa sekä ultravioletti- että näkyvää valoa. Erilaiset alkuaineet, kuten happi, helium, vety, typpi ja rikki saadaan kukin erikseen näkyviin kameran erikoissuodattimilla. Ilman suodattimia kaasut eivät näkyisi kuvissa.

Pian kaksikymmenvuotiaaseen Hubbleen asennettiin toinenkin uusi kamera, jolla myös saadaan huomattavasti entistä tarkempia kuvia ja pystytään näkemään melkein ”suureen pamaukseen” saakka, 500 miljoonan vuoden päähän maailmankaikkeuden synnystä.

Hubble palasi miljoonaremonttinsa jälkeen lähes kuudensadan kilometrin korkeudessa kulkevalle radalleen toukokuussa, ja nyt julkaistut kuvat on otettu heinäkuussa.