Kuvakooste: Läpinäkyviä läppäreitä, Bluetooth-hälyttimiä ja sähkökirjoja Las Vegasissa

Ulkomaat 8.1.2010 16:30
Kindle on saanut kilpailijoita: Consumer Electronics Show’ssa Las Vegasissa esiteltiin elektroninen lukija nimeltä Que. Kuva Paul  Sakuma / AP / Lehtikuva

Katso kuvat elektroniikkanäyttelystä SK:n kuvaseinällä.

Elektroniset kirjat alkavat saada jalansijaa markkinoilla – niistä on tullut suurempia ja interaktiivisempia, muttei juuri halvempia. Las Vegasin Consumer Electronics -näyttelyssä on esitelty kymmenkunta uutta kirjojen e-readeria eli elektronista lukulaitetta.

Uusimmat mallit ovat edeltäjiään suurempia ja jämäkämpiä. Toisin kuin tietokoneissa, elektronisten kirjojen näytöt heijastavat valoa kuten oikeidenkin kirjojen sivut. Uutta on myös se, että energiaa kuluu vain silloin, kun lukija niin sanotusti kääntää sivua.

CES-näyttelyssä esitellään muitakin tulevaisuuden mahdollisia hittituotteita. Suurta kiinnostusta on herättänyt muun muassa LG:n uusi ultraohut televisio. Näyttö on vain 6,9 millimetriä paksu.

Hewlett-Packard on puolestaan luonut kannettaviin tietokoneisiin uusia ulottuvuuksia. TouchSmart tm2 -läppärissä on käännettävä kosketusnäyttö, joka osaa kosketettaessa niin zoomata kuin vierittää sivua alaspäin.

Zomm-niminen yritys on keksinyt laitteen, joka estää käyttäjää hukkaamasta puhelintaan. Pelimerkin kokoisen Bluetooth-napin voi virittää ottamaan yhteyttä kadoksissa olevaan kännykkään.

Mielenkiintoisin keksintö lienee kuitenkin Samsung Electronicsin käsialaa. Yritys on tuomassa markkinoille läpinäkyvää tietokonetta.

Neljäntoista tuuman näytöllä varustettu prototyyppi on tällä hetkellä noin 40-prosenttisesti läpinäkyvä, kun se on sammutettuna. Idean takana on kenties vanha ”poissa silmistä, poissa mielestä” -sananlasku.

Katso kuvat elektroniikkanäyttelystä SK:n kuvaseinällä.

Lähteet: AP, AFP, Wall Street Journal, Techtree, Computerworld