Kuollutmeri tiputushoitoon - ennen kuin siitä tulee iso lätäkkö

Israel
Teksti
Lauri Dammert
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Kuollutmeri
Kuolleenmeren rantaviiva vetäytyy metrin verran vuodessa. Kuva Lauri Dammert.

Kuolleenmeren ainoa vedenlähde, Jordanjoki, on kutistunut puroksi, koska peräti 90 prosenttia sen vedestä käytetään juomavedeksi ja maanviljelyksen tarpeisiin.

Kahdenkymmenen viime vuoden aikana Kuolleenmeren pinta on laskenut 12 metriä. Jos tämän annetaan jatkua, Kuollutmeri muuttuu vuosisadan puoliväliin mennessä vain suola-aavikon ympäröimäksi suurehkoksi lätäköksi. Alue kärsii myös ankarasta ja kasvavasta vesipulasta.

Nykyään järvi on enää 50 kilometriä pitkä ja 16 kilometriä leveä, kun sen pituus on alun perin tiettävästi ollut  75 kilometriä ja leveveys 18 kilometriä.

Ratkaisuksi kumpaankin vaivaan esitetään vesiputkea Punaisenmeren ja Kuolleenmeren välille.

Jordania, Israel ja Palestiinan itsehallintoviranomaiset solmivat vuonna 2005 sopimuksen “Kahden meren kanavasta”, putkesta Punaisenmeren ja Kuolleenmeren välille.

Projektin kustannukset ovat mittavat. Alhaisimmat arviot ovat miljardi dollaria, korkeimmat kymmenen miljardia. Putken pudotus olisi noin 400 metriä. Tätä kautta saadulla vesivoimalla voitaisiin putkessa kulkevasta merivedestä haihduttaa jopa 850 miljoonaa kuutiometriä makeaa vettä. Haihduttamisjäännös eli hyvin raskassuolainen vesi pumpattaisiin Kuolleeseenmereen.

Kuolleenmeren pinta on 416 metriä Välimeren pintaa alempana.

Sopimus on esitelty esimerkkinä rauhanomaisesta yhteistyöstä riitaisella alueella. Se on ainoa hanke, jossa Israel, Jordania ja Palestiinalaishallinto työskentelevät julkisesti yhdessä.

Tästä huolimatta sekä Jordania että Israel harkitsevat myös omia putkistojaan. Tämä lisää ärtymystä maiden välillä, ja Palestiinalaishallinto saatetaan sysätä syrjään kehityssuunnitelmista.

Vettä, Vettä!

Varsinkin Jordania ajaa yhteistä hanketta voimallisesti. Kuivuus ja nopea väestönkasvu ovat rasittaneet maan vesihuollon sietokyvyn rajoille. Maassa on vain parikymmentä makean veden varantoa, joista suurin osa on geologisesti vanhoja ja uusiutumattomia. Jordanian viranomaiset ja vesiasiantuntijat ovat arvioineet niiden tyhjentyvän 20 vuoden kuluessa.

Alueen ympäristöjärjestöt ovat huolestuneet sekä putken että Kuolleenmeren altaaseen pumpattavan meriveden ympäristövaikutuksista. Huolta kannetaan Kuolleenmeren ekosysteemin muutoksista, Punaisenmeren korallien vahingoittumisesta ja alueen kaivojen suolapitoisuuden kasvusta. Jos putki katkeaisi vaikkapa maanjäristyksessä, usea maanalainen vesivaranto tuhoutuisi.

Palestiinalaisten, jordanialaisten ja israelilaisten ympäristönsuojelijoiden yhteisjärjestö Friends of the Earth Middle East (FoEME) suosittelee vaihtoehtoiseksi suunnitelmaksi Jordanin vedenjuoksun palauttamista ennalleen. FoEME tosin tunnustaa, ettei jokea saa millään entisiin mittoihinsa, koska sen vettä tarvitaan yhä sekä Syyriassa, Jordaniassa että Länsirannalla.

Maanviljelyksen vedentarve ei tulevaisuudessakaan vähene alueella, jonka väestönkasvu on maailman huippuluokkaa. Kaikki alueen maat tarvitsevat jatkuvasti kasvavia määriä vettä pelloilleen ja juomavedeksi. Kamppailu joen vedestä jatkuu, ja sekä Israelin että Jordanian viranomaiset ovat hylänneet FoEME:n ja muiden kriitikoiden uhkakuvat turhina. Heidän mielestään putkelle ei ole vaihtoehtoa.