"Kukaan ei halua kaaosta Havannassa"

Teksti
Karri Kokko
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Kukaan ei tiedä mitä Kuubassa tapahtuu Castron jälkeen, mutta kaaos Havannassa ei ole kenenkään etujen mukaista.

Raúl Castro on johtanut Kuubaa jo puoli vuotta, mutta maailma odottaa yhä, mitä maassa tulee tapahtumaan Fidelin jälkeen. Professori Jussi Pakkasvirta ja kustannuspäällikkö Aleksi Siltala vastasivat SK netin kysymyksiin Kuuban tilanteesta.

Mitä Kuubassa tapahtuu Fidel Castron kuoleman jälkeen?

“Kuuban analysointi on vaikeaa, koska sieltä on hyvin vaikea saada luotettavaa tietoa – jopa maan päämiehen Fidel Castron terveydentila on valtiosalaisuus.”

Pahimpana vaihtoehtona on väläytetty jopa sisällissodan mahdollisuutta.

“Käsityksemme mukaan maa ei ole ajautumassa sisällissotaan Fidel Castron kuoleman jälkeenkään. Kukaan ei halua aiheuttaa kaaosta Havannassa, eivät myöskään pohjoisamerikkalaiset, joilla on kädet täynnä Irakin kanssa.

Raúl Castro on ollut vallassa jo kuusi kuukautta ja tilanne on pysynyt vakaana, vaikkakin odottavana. Toimittajille viime perjantaina Havannan kirjamessuilla esiintynyt  Raúl Castro kertoi, että Fidel Castroa konsultoidaan valtion asioissa päivittäin.”

Miten kuubalaiset suhtautuvat epävarmaan tulevaisuuteensa?

“Kuubalaisia kiinnostaa tietenkin tuleva, myös arjen näkökulmasta: elintarviketilanne, kehnot asunto-olot ja julkinen liikenne. Saadaanko näihin asioihin parannuksia? Vallan transitiossa ja järjestelmän mahdollisesti muuttuessa kuubalaisia huolestuttaa miten sosiaalietujen käy.

Hyvä terveydenhuolto ja koulutusjärjestelmä tahdotaan varmasti säilyttää.

Olisiko se toisenlaisen järjestelmän puitteissa kuitenkaan mahdollista? Jos muutos tapahtuu, mistä ei ole merkkejä näkyvissä, etenee se todennäköisesti vaiheittain. Kommunistisen puolueen vallan ottaminen ei onnistu ilman että perustuslakia muutetaan – on järjestettävä kokonaan uudenlainen valtio.”

Mitä mieltä tavalliset kuubalaiset ovat edessä vääjäämättä olevasta vallanvaihdoksesta?

“Pelkona kuubalaisilla on se, että heidän lähes 50 vuotta jatkuneet ponnistelunsa hävitetään yhdessä yössä, kun kapitalismi saapuu saarelle.

Osin tähän perustuu vallankumouksen ja Fidelinkin suosio: hän ei ehkä ole paras mahdollinen hallitsija, mutta varmasti se pienempi paha. Raúl on hiljattain perustanut älymystön ja ekonomistien muodostaman komission keskustelemaan omaisuuden käsitteestä. Kyseessä saattaa olla pelkkä filosofinen harjoitelma, tai todellinen yritys kyseenalaistaa nykyinen talouspolitiikka. Käsityksemme Raúl Castrosta on se, että hän on veljeään pragmaattisempi ja avoimempi muutoksille. Muutoksesta ei kuitenkaan ole vielä mitään selkeää näyttöä.”

Minkälaisen roolin armeija tulee ottamaan vallanvaihdoksen jälkeen?

“Armeijan rooli on keskeinen. Raúl Castro on johtanut asevoimia pitkään, hän on myös kontrolloinut armeijan hallinnoiman Gaviota-‘yritysryppään’ kautta Kuuban tärkeintä vientituotetta, turismia. Turismiteollisuus ja hotellit ovat toisin sanoen armeijan bisnes. Armeijan avulla Raúl kykenee ylläpitämään maassa järjestystä ja samalla talouden tärkein sektori pysyy hallussa. Kaaosta halutaan siksikin välttää, että turistit lakkaisivat nopeasti matkustamasta epävakaiseen maahan.”

Minkälaisia suunnitelmia Kuuban poliittisella oppositiolla on?

“Kuuban oppositio on käsittääksemme heikko ja hajallaan. Maa on ollut niin tehokkaasti kontrolloitu, ettei oppositiotoiminnalle ole käytännön mahdollisuuksia. Oppositiohahmot ovat kaikki tarkkailussa tai vankilassa, tai sitten lähteneet maasta. Kuuban ulkopuolella on runsaasti järjestöjä ja henkilöitä, jotka tekevät suunnitelmia saaren tulevaisuuden suhteen, mutta siinäkin on hyvin monenlaisia toimijoita eikä voida puhua yhtenäisestä ‘ulko-oppositiosta’. Ulko-opposition ja saarella elävien dissidenttien välillä ei myöskään ole luontevaa kommunikaatiota.”

Onko totta, että Yhdysvalloilla olisi ”haltuunottosuunnitelma”, jolla Kuuba palautettaisiin takaisin sen kontrolliin Castron kuoltua?

“Yhdysvaltain ja Kuuban olemattomat diplomaattisuhteet ja kauppasaarto ovat iso kysymys. Yhdysvaltain hallituksen vaihdos ei välttämättä muuta sen Kuuban-politiikkaa. Demokraatit saattavat olla yhtä kovalla linjalla Kuuban suhteen kuin republikaanitkin. Todennäköistä on, ettei tilanne muutu miksikään niin kauan kuin jompi kumpi Castron veljeksistä on vallassa.

Miamissa on kyllä suunniteltu suurta kansanjuhlaa Orange Bowl -stadionille kun Fidelistä aika jättää. Mutta Miami on poikkeustapaus, ei Kuuba ole suurimmalle osalle pohjoisamerikkalaisia kuin kaukainen takauma Kylmästä sodasta.”

Toimittaja Riitta Kylänpää haastatteli Aleksi Siltalaa ja Jussi Pakkasvirtaa sähköpostitse.

Lue kirjailija Pedro Juan Gutiérrezin haastattelu SK:sta 7/2007.