Kuinka yksi israelilaissotilas vaihtui tuhanteen palestiinalaisvankiin – uutiskuvakooste

Ulkomaat 18.10.2011 11:42
Gilad Shalit puhuu puhelimessa perheensä kanssa vapauduttuaan 18. lokakuuta. Kuva Israelin armeija / AFP / Lehtikuva.
Gazan kaupunki aikoo juhlia vanginvaihtoa railakkaasti. Kuva Alessio Romenzi / AFP / Lehtikuva.

Palestiinalainen Hamas-äärijärjestö vapautti tiistaina israelilaisen sotilaan Gilad Shalitin yli viiden vuoden vankeuden jälkeen. Vastaavasti Israel luovutti yli tuhat palestiinalaisvankia takaisin Gazaan ja Länsirannalle kansainvälisen Punaisen Ristin avustuksella.

Israelin historian toispuoleisin vanginvaihto lopettaa yli viiden vuoden mittaisen episodin, johon sisältyy useita epäonnistuneita neuvottelukierroksia, sotilaallisia loukkauksia ja Gazan saarto.

Kiihkeä mediataistelu Shalitin vapauttamiseksi on tehnyt hänestä Israelin kansallisen symbolin – ja ensimmäisen elävänä palautetun vangin neljännesvuosisataan.

Vaihto alkoi varhain tiistaiaamuna, kun Hamas vei Gilad Shalitin Gazan rajan yli Egyptin puolelle. Sieltä Shalit kuljetettiin Israelin puolelle, lennätettiin Israelin helikopterilla Tel Nofin lentotukikohtaan ja vietiin ensi töikseen tapaamaan perhettään sekä pääministeri Benjamin Netanjahua.

Samaan aikaan Israel kuljetti useissa erissä palestiinalaisvankeja Länsirannalle sekä Israelin ja Egyptin väliselle rajalle vapautettavaksi. Kuljetus viivästyi hetkeksi, koska kaksi naisvankia halusi tulla luovutetuksi Egyptiin Gazan sijaan. Lopulta vanginvaihto jatkui kuten alun perin oli suunniteltu.

Operaatio oli varsin seikkaperäinen, sillä osapuolet suhtautuvat toisiinsa epäluuloisesti. Siksi Egyptillä ja kansainvälisellä Punaisella Ristillä oli vaihdossa merkittävä rooli. Israel ja Hamas eivät puhu toisilleen suoraan.

Kun vanginvaihto-operaatio saatiin päätökseen, Israelin vankiloista oli vapautettu yhteensä 477 vankia, joista 27 naisia. Suuri osa vangeista oli ollut telkien takana jopa vuosikymmeniä. Loput 550 vankia vapautetaan kahden kuukauden kuluessa. Sen lisäksi noin 40 vankia karkotetaan Syyriaan Qatariin, Turkkiin ja Jordaniaan.

Vaihto tapahtui onnistuneesti huolimatta joidenkin israelilaisten vastustuksesta. Lähes 300 vapautettavista palestiinalaisvangeista oli tuomittu pitkiin vankeusrangaistuksiin osallisuudestaan ihmishenkiä vaatineisiin iskuihin.

Palestiinalaiset sen sijaan aikovat iloita vanginvaihdosta estoitta. Hamas on julistanut tiistain kansalliseksi vapaapäiväksi ja järjestänyt vankien vastaanottotilaisuuden Gazan kaupungissa sijaitsevaan puistoon. Länsirannalla on puolestaan suunniteltu juhlallisuuksia peräti kolmeksi päiväksi.

Kaikki eivät kuitenkaan pääse osallistumaan juhliin. Israelin vankiloissa on yhä yli 4000 vangittua palestiinalaista. Kalifornian yliopiston professori Saree Makdisi muistutti Al-Jazeeralle, että vanginvaihdon etuja ei pidä yliarvioida.

”On muistettava, että israelilaiset ratsaavat Länsirannan käytännössä joka yö ja useita kertoja päivässä. Kuukaudessa ratsioita on keskimääriin 300-400”, Makdisi sanoi. ”Näissä hyökkäyksissä he ottavat vangin toisensa perään, joita pidetään vangittuna vastoin lakia ja inhottavissa olosuhteissa.”

Hamasin sotilaat vartioivat Khan Younisin päätietä eteläisessä Gazassa. Kuva Said Khatib / AFP / Lehtikuva.
Kansainvälisen Punaisen Ristin työntekijät osallistuivat vanginvaihdon järjestelyihin. Kuva MOhammed Abed / AFP / Lehtikuva.
Gilad Shalitin vanhemmat Aviva (oik.) ja Noam (toinen vas.) lähtivät kotoaan ottamaan vastaan 25-vuotiaan vapautetun poikansa. Kuva Menahem Kahana / AFP / Lehtikuva.
Länsirannan palestiinalaiset odottivat vankien vapautumista Betunian kaupungissa. Kuva Ahmad Gharabli / AFP / Lehtikuva.

Lähteet: BBC News, The Guardian, Al-Jazeera