Krim on meidän, mutta se ei enää riitä: Venäläisten mielialat romahtivat, yhtä synkkää viimeksi 20 vuotta sitten

Venäläiset kokevat, että tuore eläkeuudistus rikkoi kansalaisten ja valtaapitävien välisen sopimuksen, arvioi Levada-tutkimuslaitoksen johtaja.
Ulkomaat 11.9.2018 15:40
Mellakkapoliisit eristivät eläkeuudistusta vastustavat mielenosoittajat Pietarissa 9. syyskuuta.
Mellakkapoliisit eristivät eläkeuudistusta vastustavat mielenosoittajat Pietarissa 9. syyskuuta. © Olga MALTSEVA / AFP / LEHTIKUVA

Yhteiskunnalliset jännitteet Venäjällä ovat nousseet jyrkästi. Näin voi tiivistää Levada-tutkimuslaitoksen vuosittaisen kyselyn tulokset.

Kyselyn mukaan venäläisten mielialat ovat suorastaan romahtaneet Krimin valtauksen herättämän vuosien 2014-17 optimismiaallon jälkeen. Vastaavia lukemia mitattiin viimeksi vuonna 1998 ennen silloin tapahtunutta talousromahdusta.

Venäläisten suurin huolenaihe on hintojen nousu. Sen mainitsi 72 prosenttia vastaajista. Vuotta aiemmin luku oli 61 prosenttia.

Yleisestä köyhtymisestä kertoi olevansa huolissaan 52 prosenttia vastanneista. Vuonna 2017 köyhtymisestä huolta kantoi 45 prosenttia venäläisistä.

Työttömyys huoletti 48 prosenttia venäläisistä. Edellisvuonna työttömyydestä huolestuneita oli kolmannes kyselyyn vastanneista.