Kreikassa taistellaan leviäviä metsäpaloja vastaan – katso uutiskuvat alueelta

SK:n toimitus
Ulkomaat 24.8.2009 08:21
Lentokone pudottaa vesilastinsa palavan metsän päälle Nea Makrin alueella lähellä Ateenaa maanantaina 24. elokuuta. Kuva Dusan Vranic / AP / Lehtikuva.

Katso uutiskuvat Kreikan paloalueilta tästä.

Maanantaiaamu toi ainakin hetkellistä helpotusta Kreikan metsäpaloja vastaan taisteleville palomiehille ja lentäjille. Kovat, liekkejä lietsoneet tuulet olivat tyyntyneet yön aikana.

Metsäpalot ehtivät raivota lähes hallitsemattomina viikonlopun ajan Ateenan pohjoispuolella. Tuhannet ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa. Kreikan hallituslähteet kertoivat maanantaina BBC:lle, että uhka näyttää Ateenan osalta hieman helpottuneen. CNN:n tietojen mukaan helpotus on kuitenkin vain väliaikainen, sillä tuulten odotetaan yltyvän maanantain aikana uudestaan

Historiallinen Marathonin kaupunki on myös uhattuna. Kreikka on pyytänyt kansainvälistä apua metsäpalojen sammuttamiseen. Apua on tullut tai tulossa ainakin Ranskasta, Italiasta ja Kyprokselta. Lauantaina Kreikka esitti EU:lle virallisen avunpyynnön.

Tähän mennessä rajut palot eivät ole vaatineet yhtään kuolonuhria.

Kaksi vuotta sitten Kreikan metsäpaloissa sai surmansa 65 ihmistä.

Lähteet: BBC, CNN, Reuters

Keskustelu

Antaa hyvän kuvan kreikan kriisivalmiudesta. Suomessa sentään palo-ja pelastustoimi tekee suunnitelmia ja harjoittelee. Armeija ja reserviläiset ovat myös Suomessa iskussa. Miehiä sahoineen ja reppuineen löytyy meillä palonsammutukseen.
Tietenkin materiaaliapua helikoptereineen voidaan antaa, mutta kansalaisten itsensä pitäisi tulla sammutusketjuun mukaan hosimaan. Kumma homma, etteivät osaa tai halua organisoida, vaan antavat mieluummin palaa.