Köyhyys ei tarkoita kuolemaa

Ulkomaat 25.1.2008 11:19

Ensin hyvät uutiset: lapsikuolleisuus on vähentynyt maailmassa tuntuvasti. Kun vielä 1960-luvulla joka vuosi kuoli 20 miljoonaa pikkulasta, on luku nyt jo alle 10 miljoonaa.

Teksti Katri Merikallio

Huono uutinen on se, että erityisesti Afrikassa mutta myös eteläisessä Aasiassa edistys on hidasta. Joka päivä 26 000 lasta kuolee, useimmat heistä tauteihin, jotka olisivat helposti ehkäistävissä.

Yleisimpiä syitä pikkulasten kuolemiin ovat YK:n lastenjärjestön Unicefin mukaan keuhkokuume, ripuli, malaria, tuhkarokko ja aids. Kuitenkin arviolta kolmannes kuolemista tapahtuu jo synnytyksen aikana tai pian sen jälkeen. Liian varhainen syntymä, heikko hygienia, raskauden aikaiset hoitamattomat komplikaatiot ja pätevän kätilön puute aiheuttavat kolmanneksen varhaislapsuuden kuolemista.

Mutta muutos on ollut merkittävä. Vuoden 1990 jälkeen 61 maata on kyennyt puolittamaan lapsikuolleisuuden. Jopa kaikkein köyhimmistä maista liki kolmannes on vähentänyt lapsikuolleisuutta 40-prosentilla.

Unicefin mukaan se osoittaa, että köyhyys sinänsä ei ole este lapsikuolemien vähentämiselle, jos maassa riittää poliittista tahtoa ja strategiat ovat kohdallaan.

Köyhistä maista mm. Nepal, Bangladesh, Laos, Eritrea, Mosambik ja Etiopia ovat merkittävästi leikanneet lapsikuolleisuutta satsaamalla rintaruokintaan, rokotteisiin, A-vitamiinilisään sekä äitien valistukseen.

Kylissä kiertävien valistajien kouluttaminen on osoittautunut erityisen hyödylliseksi.

Äidit unohdettu

Merkittävä riski niin lapselle kuin äidille on äidin nuori ikä. Alle 15-vuotiaalla tytöllä on viisinkertainen riski kuolla synnytykseen kuin 20-vuotiaalla. Ja jos äiti on alle 18-vuotias, hänen lapsellaan on 60 prosenttia suurempi riski kuolla ensimmäisen ikävuoden aikana kuin vanhemman äidin lapsella.

Joka vuosi synnytyksiin ja raskauksiin kuolee yli 500 000 tyttöä ja naista. Kun yksi seitsemästätoista länsiafrikkalaisesta naisesta kuolee elinikänsä aikana synnytykseen, teollisuusmaissa suhdeluku on yksi 8000 naista kohtaan.

Synnytyskuoleminen vähentäminen on YK:n asettamista vuosituhattavoitteista ainoa, joka ei ole edistynyt juuri lainkaan. 

Aiheesta lisää
Unicef

Unicefin nimikko-ohjelmia
Eritrea
Laos
Nepal