Kotikaupungin väki uskoo Hillary Clintonin voittoon

Ulkomaat 5.2.2008 15:17

Jos New Yorkin osavaltiossa sijaitsevan Chappaquan asukkailta kysyttäisiin, Yhdysvaltain seuraavan presidentin nimi olisi Clinton.

”Hillary Clinton on täysin paikallinen. He ovat asuneet täällä useita vuosia, he ovat osa kaupunkia ja kaikki hyväksyvät heidät sen osana”, paikallisen delin omistaja George Haletzky vakuuttaa.

”Hän voittaa kyllä vaalin”, uskoo Haletzky.

Clintoneiden kotikaupunki, pieni, vain noin kymmenentuhannen asukkaan Chappaqua sijaitsee New Yorkin kaupungista pohjoiseen, noin tunnin ajomatkan päässä kaupungin keskustasta.

Clintonit muuttivat Chappaquaan vuonna 1999, kun Hillary Clinton aloitti ensimmäisen vaalitaistelunsa ja pyrki Yhdysvaltain senaattiin.

”Olen nähnyt hänet täällä usein samoin kuin Bill Clintonin, he ovat aivan paikallisia, selittää nuori, juuri 18 vuotta täyttänyt Inge Sat. ”En kyllä tiedä, äänestänkö häntä. Minun pitää vielä miettiä.”

Tavallisia naapureita

Paikkakunnalla asuu myös republikaaneja. ”En ikinä äänestäisi häntä. Jos kysyt häneltä yhtä asiaa nyt, niin hän vastaa siihen eri tavalla nyt ja viikon kuluttua”, puhisee närkästynyt, ostoksilla ollut rouva.

Steve Goldberg on kuitenkin innokas Hillaryn kannattaja.

”Hän on kuin kuka hyvänsä, hän hakea omansa kahvinsa Starbucksista”, hän vakuuttaa ja sanoo, että Hillarya pidetään täysin paikallisena.

”Tietysti hänen pitää käydä töissä Washingtonissa, mutta aina pitää mennä jonnekin töihin. Hän on täällä viikonloput ja vapaapäivät.”

Goldberg oli menossa pystyttämään Hillary-kylttejä tienposkeen. ”Hän voittaa kyllä ehdokkuuden, ei välttämättä nyt tiistaina, mutta myöhemmin, ja hänestä tulee seuraava presidentti”, uskoo Goldberg vuorenvarmasti.

Rikkaita ja kuuluisia

Syrjäiselle alueelle ei eksy sattumalta, ja se onkin monien New Yorkin rikkaiden ja kuuluisien piilopaikka. Alue on sijalla 42, kun verrataan Yhdysvaltain superrikkaiden sataa suosituinta asuinaluetta. Kaupungissa perheiden keskitulot vuodessa ovat reilut 180 000 dollaria eli 121 000 euroa.

Alueen tulotason huomaa yhdestä seikasta: amerikkalaiset ovat yleensä puheliaita ja valmiita jututettaviksi. Chappaquassa vältellään kysymyksiä ja annetaan selvästi se mielikuva, että heidän on parasta antaa olla omassa rauhassaan.

Alueen muihin kuuluisuuksiin lukeutuvat muun muassa näyttelijät Alan Alda, Vanessa Williams ja Roxanne Hart, Kiss-yhtyeen kitaristi Ace Frehley ja CNN-yhtiön pääjohtaja Jonathan Klein.

Teksti Päivi Sinisalo (STT)