Kosovon serbialueet uhkaavat lipsua lännen hallinnasta

Ulkomaat 17.3.2008 18:00

Kosovon pohjoiset serbialueet uhkaavat lipsua kansainvälisen yhteisön hallinnasta sen jälkeen, kun Mitrovican serbiosan mellakoissa loukkaantui kymmeniä ihmisiä. Samalla EU:n tuleva poliisioperaatio Kosovossa alkaa näyttää yhä vaikeammalta.mielenosoittajia kosovossa
Serbit osoittavat mieltä Belgradissa itsenäistä Kosovoa vastaan.

YK:n poliisit joutuivat vetäytymään kahtiajakautuneen Mitrovican serbiosasta maanantain yhteenottojen jälkeen. Naton arveltiin kaavailevan alueelle jopa poikkeustilaa.

Sadat serbit ottivat yhteen YK:n ja Naton kanssa sen jälkeen, kun YK oli tehnyt ratsian serbien valtaamaan oikeustaloon ja pidättänyt kymmeniä. Serbit haluavat pitää oikeustalon itsellään, vaikka heidän tulisi kuulua itsenäiseksi julistautuneessa Kosovossa uuden hallinnon piiriin.

Ratsian jälkeisessä mellakoinnissa loukkaantui sekä Nato-sotilaita, YK-poliiseja että serbejä.

Uutistoimistojen mukaan kansainvälisiä joukkoja myös tulitettiin. Paikallisten tietojen mukaan Naton sotilaat olisivat vastanneet tulitukseen. Kahden loukkaantuneen serbin tilaa kuvattiin vakavaksi.

Serbian presidentti Boris Tadic vaati Natoa ja YK:ta pidättäytymään voimankäytöstä. Myös EU toivoi malttia, mutta antoi tukensa Natolle ja YK:lle.

Mitrovicassa ei tuoreeltaan ymmärretty, miksi YK yritti lopettaa oikeustalon valtauksen väkisin. Myös ajankohtaa hämmästeltiin, sillä maanantaina tuli kuluneeksi tasan neljä vuotta laajoista Kosovon levottomuuksista, joissa jopa tuhannet serbit joutuivat jättämään kotinsa.

”Mellakat olisi minusta voitu välttää neuvotteluilla. Vaikka ne olisivat kestäneet kuukausia, se olisi ollut parempi vaihtoehto kuin tämä”, serbiasukas Momcilo Arlov pohti. Hän luonnehti tunnelmaa kaupungissa dramaattiseksi.

Arlovin mukaan loukkaantuneiden suurehko määrä merkitsee sitä, että asenteet Natoa ja YK:ta kohtaan kaupunkilaisten keskuudessa kovenevat.

Miten EU selviää?

Serbivähemmistön alueiden hallinta on ollut ongelma kansainväliselle yhteisölle siitä lähtien kun albaanienemmistöinen Kosovo julistautui itsenäiseksi kuukausi sitten.

Turvallisuutta valvovat Naton 16 000 sotilasta, mutta siviilihallintoa uhkaa johtamispula.

Toistaiseksi siviilihallinnosta vastaa vielä YK, mutta vastuun on määrä siirtyä EU:lle kesäkuussa. EU:ssa ei vielä tiedetä, miten pohjoiset alueet käytännössä saadaan hallintaan.

Käytännön pelkona on, että että Kosovon serbiosat yrittävät liittyä Serbiaan.

EU:lle tämä olisi painajainen, sillä jos Kosovon serbialueiden annettaisiin pysyä osana Serbiaa, vaatisivat Bosnia-Herzegovinan serbit käytännössä varmasti samaa oikeutta. Tämä järkyttäisi koko Balkania.

Lisäksi serbejä asuu Kosovossa myös muualla kuin pohjoisessa, ja myös he voisivat alkaa vaatia irtautumista.

Teksti Erja Yläjärvi (STT)
Kuva Darko Vojinovic/AP/LK