Kosovo vaatii elvytystä

Ulkomaat 25.7.2007 10:25

SK 6/2007: Kosovossa tapahtuu hirveitä, jos Ahtisaaren suunnitelma hylätään, uskoo alueen siviilihallintoa johtanut Harri Holkeri.

Teksti Katri Merikallio
(SK 6/2007)

Harri Holkeri pitää presidentti Martti Ahtisaaren esitystä Kosovon tulevaisuudesta realistisena. Maakunnan talous on kuitenkin pahasti rappiolla.

Holkeri muistuttaa, että Kosovon kohtalo ratkeaa viime kädessä YK:n turvallisuusneuvostossa, koska Venäjällä on siellä veto-oikeus. Kosovon YK-hallintoa 1993–94 johtanut Holkeri on kuitenkin varovaisen optimistinen.

”Venäjä on mukana kontaktiryhmässä ja on esiintynyt siellä rakentavasti. Se on ollut mukana vaatimassa, että prosessia nopeutettaisiin.”

Jos suunnitelmaa ei hyväksytä, Holkeri varoittaa, että ”Kosovossa tapahtuu hirveitä asioita”.

”Ei albaanien itsenäisyyspyrkimyksiä voi ikuisesti sivuuttaa. Silloin ei palattaisi nollapisteeseen vaan paljon sen alapuolelle.”

Kosovon työttömyysaste on 50–70 prosenttia. Joutilaita nuoria miehiä on kadut täynnä, ja he voivat olla valmiita mihin tahansa.

”Kosovo on pohjimmiltaan klaaniyhteiskunta ja siten hyvin arvaamaton.”

Martti Ahtisaari itse on korostanut, että hänen viime viikolla jättämänsä ehdotus on pohja jatkoneuvotteluille. Osapuolet on kutsuttu Wieniin jatkokeskusteluihin ensi viikolla.

YK:n turvallisuusneuvoston odotetaan päättävän Kosovon asemasta kevään aikana.

Tuontiruuan varassa

Kosovon suuria haasteita on talouden elvyttäminen. Jo Jugoslavian aikana Kosovo oli maan köyhin maakunta, ja tilanne on seitsemän YK-vuoden aikana vain heikentynyt.

Epävarmuus tulevaisuudesta on kuihduttanut investoinnit, ennen merkittävä kaivosteollisuus on rappeutunut ja maaperältään hedelmällinen maakunta elää tuontiruuan varassa.

”Kosovo on aina elänyt ulkopuolisen avun varassa ja tulee tarvitsemaan sitä vastakin”, Holkeri arvelee.

Toivoa pienen ja sisämaassa sijaitsevan alueen tulevaisuuteen valaa kuitenkin hyvin koulutettu väestö.

”Ei Kosovolla mitään Nokiaa ole, mutta Prištinan yliopisto on korkeatasoinen ja myös alempi koulutus on tasokasta”, Holkeri sanoo.

Laajat valtuudet EU:lle

YK:n aika Kosovossa on Holkerin mielestä jo ohi, ja entistä suurempi vastuu niin taloudesta kuin hallinnostakin siirtynee EU:lle.

Ahtisaaren tuore ehdotus antaisikin

EU:n erityisedustajalle perin laajat oikeudet kumota Kosovon parlamentin hyväksymiä lakeja, jos ne ovat sopimuksen vastaisia sekä irtisanoa hallinnosta ihmisiä, jotka eivät kunnioita sopimusta.

Naton johtamat rauhanturvajoukot jäisivät maakuntaan pitämään yllä järjestystä kunnes Kosovon omat monietniset 2 500 hengen turvajoukot olisivat toimintakunnossa.

Holkeri toivoo, että Ahtisaari kykenee tulevissa neuvotteluissa kokoamaan riittävän määrän aineksia yhteen niin että kokonaisuus olisi YK:n turvallisuusneuvoston hyväksyttävissä.

”Yksimielisyyttä ei kannata odottaa, mutta riittää, jos asioista löydetään yhteissietämys.”

Ahtisaaren ehdotus Kosovosta:

-monietninen yhteiskunta jossa vahva suoja vähemmistöille
-virallisia kieliä albania ja serbokroatia
-uusi perustuslaki, oma lippu ja kansallislaulu
-paluuoikeus kaikilla pakolaisilla ja oikeus saada takaisin omaisuus
-vahva suoja ortodoksiselle kirkolle ja sen pyhille paikoille
-serbienemmistöisissä maakunnissa laaja itsehallinto
-Kosovoa ei voi liittää muihin valtioihin
-EU:n erityisedustajalla laajat valtuudet
-Naton joukot jäävät toistaiseksi
-Kosovolla oikeus hakea jäsenyyttä kansainvälisissä järjestöissä
-siirtymäkauden jälkeen valta jää kosovolaisille
-Kosovon omat turvajoukot

Ahtisaari jättäytyy taka-alalle Kosovo-neuvotteluissa