Kosovo odottaa itsenäisyytensä tunnustamista ”minä hetkenä tahansa”

Ulkomaat 18.2.2008 12:14

Kosovo odottaa tänään ensimmäisten valtioiden tunnustavan maan itsenäisyyden. Katso myös SK:n valokuvaajan ottamia kuvia Pristinassa ja Podujevassa juhlivista ihmisistä.

Kansallispukuisia itsenäisyyden juhlijoita Pristimnassa.
Kosovolaiset juhlivat itsenäisyyttä Pristinassa.

Pääministeri Hashim Thaci sanoi odottavansa ensimmäisiä ilmoituksia ”minä hetkenä tahansa”.
pääministeri Hashim Tasci
Pääministeri Hashim Thaci

EU-maiden ulkoministerit ovat kokoontuneet Brysseliin keskustelemaan Kosovosta. Yhtenäistä kantaa ei tulla kuitenkaan saamaan, sillä Espanja, Kypros ja Romania ovat ilmoittaneet, etteivät ne tunnusta Kosovoa. Myös Bulgaria, Kreikka ja Slovakia suhtautuvat itsenäisyyteen nuivasti.

Kosovon nopeaa tunnustamista odotetaan Britannialta, Ranskalta, Saksalta ja Italialta. Myös Suomen odotetaan tunnustavan itsenäisyyden pian.

Jokainen EU:n jäsenmaa päättää Kosovon tunnustamisesta itsenäisesti.

Suomi kertoo kantansa virallisesti vasta tänään, mutta tunnustamisen odotetaan tapahtuvan ripeästi.

EU-maat ovat kuitenkin jo aiemmin hyväksyneet Kosovon oikeusvaltio-operaation siirtämisen YK:lta unionin vastuulle. Operaatiosta tulee EU:n suurin siviilikriisihallintaoperaatio, ja siihen osallistuu noin 1 900 poliisia ja virkamiestä. Suomesta operaatioon tulee noin 60-70 asiantuntijaa.

Presidentti Tarja Halosen mukaan Suomi tekee päätöksen Kosovon tunnustamisesta aikanaan presidentin ja hallituksen päättämällä tavalla.

Halonen kommentoi Kosovon itsenäisyysjulistusta valtiovierailullaan Indonesian pääkaupungissa Jakartassa maanantaina. Presidentti sanoi, että kansallinen päätös tunnustamisesta tehdään sopivana ajankohtana normaalia tietä. Hän toivoi vierailun lehdistötilaisuudessa myös, että Euroopan unioni pystyisi toimimaan mahdollisimman yhtenäisesti taatakseen rauhallisen kehityksen alueella.

Indonesia on YK:n turvallisuusneuvoston vaihtuva jäsen. Presidentti Susilo Bambang Yudhoyono valitteli sitä, ettei Kosovo-kiistaan kyetty saamaan lopullista ratkaisua YK:ssa. Hän kertoi, että Kosovon kehityksen seuranta jatkuu kuitenkin tiiviisti turvallisuusneuvostossa.

”Jos itsenäisyys osoittautuu parhaaksi ratkaisuksi Kosovolle, Euroopalle ja maailmalle, me tuemme sitä.”

Suomen ja Indonesian presidentit katsoivat niin ikään YK:n edustajana Kosovo-ratkaisua hakeneen presidentti Martti Ahtisaaren tehneen kaiken voitavansa.

Teksti STT–Reuters–AFP
Kuvat Petri kaipiainen

Kosovon parlamentti antoi odotetun julistuksen itsenäisyydestä (SK netti 17.2.2008)

Lisää kuvia Pristinasta ja Podujevasta:

ilotulitus pristinassalippuja heiluttavia miehiä pristinassaliput pristinassajuhlintaa podujevassa