”Kosovo ei ole ennakkotapaus”

Ulkomaat 25.7.2007 10:23

SK 23/2007: YK:n erityislähettiläänä toimiva presidentti Martti Ahtisaari muistuttaa, että juuri YK on se paikka, jossa kansojen itsemääräämisoikeutta punnitaan – tapaus kerrallaan.

Teksti Katri Merikallio
(SK 23/2007)

Vladimir Putin varoitti G8-kokouksen alla, että Kosovon itsenäistyminen antaisi vaarallisen esimerkin muille.

”En edes usko, että ne jotka näin väittävät, uskoisivat siihen itsekään”, Ahtisaari sanoo. ”Ei näissä ole mitään automaattia. Jokainen itsenäisyyttä tavoitteleva alue on erilainen ja sellaisena myös käsiteltävä.”

Länsimielisestä Georgiasta irrottautuneet Etelä-Ossetia ja Abhasia ovat jo pitkään vaatineet itselleen kansainvälistä tunnustusta. Kumpikin julistautui itsenäiseksi 1990-luvun alussa, mutta mikään maa ei ole tunnustanut niitä. Maanantaina niiden edustajat jättivät YK:lle, Euroopan neuvostolle ja Etyjille kirjelmän, jossa ne Kosovoon viitaten ilmoittivat, että heillä on yhtäläiset perusteet saada itsenäisyys.

Venäjä on pidättäytynyt tukemasta sen enempää niiden toiveita itsenäisyydestä kuin pyrkimyksiä liittyä Venäjään.

“Olisi mahdoton selittää heille, miksi osalle Eurooppaa suodaan oikeus itsenäisyyteen, mutta ei heille”, Putin sanoi.

Putin kyseli myös, mihin länsimailla on niin kiire Kosovon suhteen.

Ahtisaarella on Putinille vastaus valmiina: ”Kaikki tietävät, että jatkoneuvottelut Kosovon kysymyksessä eivät tuo mitään uutta. Ne voisivat vain entisestään heikentää Prištinan ja Belgradin suhdetta.”

Ahtisaari arvelee että selvä enemmistö YK:n turvallisuusneuvoston jäsenistä on nyt hänen esityksensä takana. Yhdysvallat on patistanut turvallisuusneuvostoa äänestämään Kosovon tulevaisuudesta mahdollisimman pian. Venäjän uhkaus käyttää veto-oikeutta on kuitenkin lykännyt äänestystä.

”Minun on kyllä vaikea ymmärtää miksi Venäjä käyttäisi veto-oikeutta. Se vain heikentäisi YK:n asemaa. Tuskin Venäjäkään haluaa lähettää viestiä, että on ihan ok, että Miloševicin kaltainen diktaattori voi tehdä mitään vain.”

EU on Ahtisaaren mukaan hyvin yhtenäisenä esityksen takana – myös Ranska, joka on perinteisesti ymmärtänyt Serbian näkökantoja. YK:n uusi pääsihteeri Ban Ki-moon tukee Ahtisaaren ehdotusta täysin.

”Jokainen tietysti toivoo että tämä etenisi YK:n kautta. Jos näin ei käy, se vaikeuttaa myös EU:n roolia Kosovon tulevaisuudessa.”

Hän ei kuitenkaan pidä todennäköisenä sitä, että Serbia ryhtyisi sotatoimiin, vaikka Kosovo julistautuisi itsenäiseksi ilman YK:n turvallisuusneuvoston hyväksyntää.

Kuin muistutukseksi menneisyydestä Serbia avasi tiistaina uuden joukkohaudan Kosovon ja Serbian rajalla, jossa arvellaan olevan 500:n Kosovon albaanin ruumiit. Serbian presidentti Miloševicin puhdistuksissa kuoli vuonna 1999 arviolta 10 000 Kosovon albaania.

Ahtisaari jättäytyy taka-alalle Kosovo-neuvotteluissa