Korruptio Venäjällä: Putinin lähipiiri kahmii omaisuuksia

Teppo Tiilikainen
Ulkomaat 11.10.2009 07:01

Entinen varapääministeri Boris Nemtsov syyttää pääministeri Vladimir Putinia laajamittaisesta korruptiosta.

Boris Nemtsov

Venäjän opposition kärkipoliitikkoihin kuuluva Boris Nemtsov, 50, pistäytyi viime viikonloppuna Helsingissä ja Turussa esittelemässä pamflettiaan Putinismi ja Venäjän rappio, joka ilmestyi suomeksi Liken kustantamana.

Nemtsov väittää, että pääministeri Vladimir Putinin lähipiiri on kaapannut haltuunsa Venäjän luonnonvarat sekä merkittävän osan suurista valtionyhtiöistä. Samalla Venäjälle on syntynyt uusi, entistä vaikutusvaltaisempi oligarkkiryhmä.

Nemtsovin mukaan Putinin suojatteihin kuuluu lukuisia miljardöörejä, mutta turvallisuuspoliisi FSB pitää huolen siitä, että tiedot heidän kaappaamastaan varallisuudesta pysyvät salassa. Putinin henkilökohtaisen omaisuuden on arvioitu nousevan 20-30 miljardiin dollariin.

Nemtsovin mukaan esimerkiksi öljyn vienti on kokonaan Putinin lähipiirin käsissä. Lähes kolmasosa öljystä kulkee Gunvor-nimisen yhtiön kautta. Yhtiön omistaja Gennadi Timtšenko on Putinin työtoveri Pietarin ajoilta. Hän Suomen kansalainen ja hän asui Helsingissä 1990-luvulla.

Paljastusten painoarvoa lisää se, että kirjoittajat ovat entisiä ministereitä, joilla on hyvät tietolähteet. Nemtsov toimi Boris Jeltsinin kaudella varapääministerinä ja häntä pidettiin tämän mahdollisena seuraajaehdokkaana. Kirjan toinen kirjoittaja Vladimir Milov on entinen energia-asioiden varaministeri.

Nemtsov suhtautuu Putiniin kriittisemmin kuin hänen entinen puoluetoverinsa Anatoli Tšubais, jonka haastattelu julkaistiin Suomen Kuvalehdessä pari viikkoa sitten (SK39/2009).

Miehet perustivat 1990-luvun lopulla länsimaista markkinataloutta kannattavan Oikeistovoimien liiton. Puolue on sittemmin menettänyt merkityksensä, mutta Tšubais on edelleen keskeisissä tehtävissä Venäjän talouselämässä. Nemtsov on ajautunut marginaaliin, hän perusti vuosi sitten oppositioliike Solidaarisuuden yhdessä šakkimestari Garri Kasparovin kanssa.

Nemtsov ja Tšubais ovat edelleen ystäviä, vaikka ovatkin valinneet erilaisen strategian Venäjän uudistamiseksi.

”En ukso, että järjestelmään voi vaikuttaa sisältäpäin kuten Tšubais”, Nemtsov sanoo. ”Se on ollut meidän keskeinen kiistanaiheemme jo vaikka kuinka kauan.”

Nemtsov ennustaa, että Putinin kausi Venäjän johdossa voi jatkua vuoteen 2024, jos tämä asettuu ehdokkaaksi vuoden 2012 presidentinvaaleissa ja jatkaa sen jälkeen kaksi kuusivuotiskautta.

”Olen silti optimisti”, Nemtsov sanoo. ”Meidän on yritettävä nopeuttaa Putin kauden loppumista.”

Kuva Mikko Stig / Lehtikuva

Keskustelu

Ei venäläiset mitään demokratiaa kaipaa ,koska eivät edes tiedä mitä se on.

Pahin uhka Venäjän johdolle olisi öljyn hinnan laskeminen vuosien ajaksi alle 20 dollariin tynnyriltä.

Konkurssi ,kaaos ja sisällissota ja maan hajoaminen seurauksena.

Putinismi ja Venäjän rappio kertoo kaiken sen mitä on Venäjällä meneillään, Tappajat ja rosvot hallitsevat Venäjää ja suurimpana omaisuuksien kerääjä Putin itse omistaen yli 50 lentokonetta ja valtavia omaisuuksia, mikä keroo menon Venäjällä olevan vailla järkeä. Kun mennään Pietarista 50 km sivuun on nälkiintyneitä eläkekeläisiä kurjissa asunnoissa ilman hoitoa tai odotettavissa olevaa apua. Tilanne on lähes toivoton. maaseutua kiertää rosvot, jotka tyhjentävät eläkeläisten perunamaat ja irtaimen omaisuuden mikäli sitä löytyy.
Naisilla ei ole työtä varsinkaan Karjalan alueella mistä syystä tytöt värvätään myymään itseään mm Suomalaisille turisteille. Tuleva kaaos leijuu ilmassa, puhumattakaan Venäjän johdon agressioista pieniä reunavaltioita kohtaan mm Ukrainaa on Venäjän toimesta pommitettu, ihmiset ajettu pakosalle ja kaupukeja tuhottu. Lisäksi uhkaillaan ydinaseilla EU-maita jne jne. Venäjää onkin oikeutetusti alettu nimittää rosvovaltioksi.
ja maa onkin ajautumassa kaaokseen Putinin johdolla