Kokoity vahvisti asemaansa Etelä-Ossetian kiistellyissä vaaleissa

Ulkomaat 1.6.2009 09:19

Etelä-Ossetian presidentin Eduard Kokoityn puolue voitti odotetusti
alueen parlamenttivaalit. EU ja Georgia eivät pidä vaaleja lainmukaisina.

Mies äänestämässä Etelä-Ossetian parlamenttivaaleissa
Mies äänestyskopissa Etelä-Ossetiassa Tskhinvalin provinssissa sunnuntaina 31.5.2009. Kuva Kirill Tulin / AP / Lehtikuva

Keskusvaalilautakunnan mukaan Etelä-Ossetian presidentin Eduard Kokoityn Yhtenäisyyspuolue sai lähes puolet äänistä sunnuntain vaaleissa. Parlamentin 34:stä paikasta taisteli neljä puoluetta. Keskusvaalilautakunta hylkäsi vaaleista kaksi ryhmää, jotka eivät olleet lojaaleita Kokoitylle.

Etukäteen arveltiin, että vaalit olisivat Kokoitylle tilaisuus vahvistaa valtaansa. Hänen uskotaan muuttavan perustuslakia ja asettuvan ehdolle vielä kolmannelle kaudelle. Kokoity nousi valtaan vuonna 2001.

Vaalit olivat ensimmäiset sen jälkeen, kun Etelä-Ossetia julistautui itsenäiseksi viime elokuussa. Tätä edelsi Georgian ja Venäjän välillä käyty viisipäiväinen sota Etelä-Ossetian asemasta.

Maan itsenäisyyden ovat tunnustaneet vain Venäjä ja Nicaragua. Georgian hallituksen mukaan vaalit olivat laittomat, mutta sillä ei ole enää juuri sananvaltaa alueen asioihin.

Vain muutama sata georgialaista on jäänyt alueelle, jolla asuu tällä hetkellä noin 70 000 asukasta. Ainoastaan yksi parlamenttivaalien ehdokkaista oli georgialainen.

EU sanoi lausunnossaan, että vaalien järjestäminen on takaisku pyrkimyksille löytää rauhanomainen ja kestävä ratkaisu Georgiaan.

Lähteet STT, AFP, BBC

Lue lisää uutisen taustoista SK:n aiemmin julkaistuista jutuista.

[Kuvat:south ossetia]

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.