Kohti Hillaryn aikaa

Hillary Clinton
Teksti
Karri Kokko
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
hillary clinton

Senaattori Hillary Clinton on vahvoilla presidenttikilpailussa. Hänen kauteensa varaudutaan myös Suomessa.

Teksti Jarkko Vesikansa
(SK 50/2007)

“Yhdysvaltain ulkopolitiikka tulee muuttumaan radikaalisti Hillaryn kaudella.”

“Demokraatit ovat olleet taipuvaisia rajoittamaan vapaakauppaa.”

“Hillary Clinton -efekti voi vaikuttaa tähänkin asiaan.”

Demokraattisenaattori Hillary Rodham Clinton on ennakkosuosikki Yhdysvaltain presidenttikilpailussa. Se heijastuu Suomeen ja Eurooppaan saakka. Clintonin nimi vedetään jatkuvasti esiin tilaisuuksissa, joissa käsitellään kansainvälisten suhteiden näkymiä lähivuosina.

Monille suomalaisille ja eurooppalaisille kyseessä olisi toivepresidentti. Vahvemmin kuin amerikkalaisille, jotka ovat jo vuosia seuranneet Clintonin puolesta ja häntä vastaan käytyä kampanjointia.

Amerikkalaiset tietävät, kuinka vahvoja ristiriitoja herättävä poliitikko Clinton on. Yleensä se merkitsee vaikeuksia, kun uusi presidentti ryhtyy toteuttamaan ohjelmaansa.

Eurooppalaisille senaattori Clinton on kuitenkin vahva suunnanmuutoksen airut. Hänen odotetaan nostavan Yhdysvallat pimeydestä, jonne maa suistui George W. Bushin presidenttikaudella.

Demokraattien kaksintaistelu

Hillary tuo valon, asemoi Yhdysvallat uudelleen, lopettaa yksipuolisen voimapolitiikan! Voitto esivaaleista ja sitten 4. marraskuuta presidenttimittelössä! Näin Euroopassa toivotaan.

Hillary Clintonin voitonmahdollisuudet vaikuttavat hyviltä, vaikka hänen gallup-etumatkansa on taittunut. Demokraattien ehdokaskilpailussa Clintonin kannatus on laskenut hiljalleen viime kesästä lähtien. Marras-joulukuussa se putosi kymmenyksen, 39 prosenttiin.

Kilpailijoiden kiri ei kuitenkaan näytä riittävän, ei edes senaattori Barack Obaman, jonka suosio on USA Today -lehden mielipidekyselyn mukaan noussut hivenen, 24 prosenttiin. Kolmas pääehdokas John Edwards on vaikeuksissa, hänen kannatuksena mataa 15 prosentin tienoilla.

Demokraattien kilpailu on tiivistymässä kaksintaisteluksi, jota korostaa Clintonin ja Obaman keskinäinen nokittelu. Clinton kehuu, että hänellä on presidentiltä edellytettävää kokemusta, erityisesti ulkopolitiikassa. Hän on leimannut Obaman aloittelijaksi, jonka ulkopoliittinen osaaminen nojaa lähinnä “asumiseen ulkomailla kymmenvuotiaana”.

Afroamerikkalaisella Obamalla ei ole ollut Clintonille kovin purevaa vastaheittoa, lähinnä muistutus senaatin ulkoasianvaliokunnan jäsenyydestä. Obama ei ole selvittänyt riittävän selväsanaisesti visiotaan muutoksesta, vaikka alkoi kampanjoida sen puolesta jo helmikuussa (SK 7/2007).

Puolueet valitsevat ehdokkaansa esivaaleissa. Iowassa äänestetään ehdokkaista jo 3. tammikuuta 2008, New Hampshiressa 8. tammikuuta ja Michiganissa 15. lokakuuta.
Obaman ja Edwardsin on lähes pakko yllättää ensimmäisissä esivaaleissa, muuten Clinton vie voiton.

“Ainoa mahdollisuutesi muuttaa asetelmaa on voittaa hänet Iowassa, silloin amerikkalaiset näkevät sinut aivan uudessa valossa”, opastaa Karl Rove Obamaa Financial Times -lehdessä (3.12.). George W. Bushin vaaliguru toivoo, että demokraattien ehdokkaaksi valikoituisi Clintonin sijaan kuka tahansa muu.

Clintonin päihittäminen Iowassa on tuoreiden mielipidetiedustelujen mukaan mahdollista.
Ehdokaskilpa saattaa ratketa jo “supertiistaina” 5. helmikuuta. Tuolloin yli kahdessakymmenessä osavaltiossa äänestetään presidenttiehdokkaista.

Republikaanien puolella on vielä useita ehdokkaita, joilla on mahdollisuus voittaa. Iowa ja New Hampshire eivät ole republikaaniehdokkaille yhtä kohtalokkaita kuin Clintonin haastajille.

Republikaanien tähtiehdokas, New Yorkin entinen pormestari Rudy Giuliani on ollut gallupeissa laskussa. Hän ei vaikuta niin vahvalta ennakkosuosikilta kuin Clinton demokraattien leirissä. Giulianin sanoma terrorismin vastaisesta sodasta ei välttämättä enää pure.

Giulianilla on neljä päähaastajaa. Arkansasin kuvernöörinä ansioitunut Mike Huckabee on vahvimmassa nousussa. Luottamusta herättää myös Massachusettsin entinen kuvernööri Mitt Romney, tosin hänen mormonitaustansa epäilyttää osaa äänestäjistä. John McCain ja Fred Thompson ovat myös mukana pelissä, vaikka heillä on muita enemmän heikkouksia, esimerkiksi korkea ikä.

Hillaryn vuoro
Hillary Clintonin haastattelu (SK 28/2003)

Uuden Amerikan toivo
Barack Obaman haastattelu (SK 7/2007)