Kofi Annan ylistää Ahtisaaren sisua ja kärsivällisyyttä

Ulkomaat 16.4.2011 10:01
Ahtisaari ja Kofi AnnanMartti Ahtisaari ja Kofi Annan ovat tunteneet 1970-luvulta. Tukholmassa 1999 Ahtisaari informoi YK:n tuolloista pääsihteriä Kosovon neuvotteluista. Kuva Gunnar Ask / Pressens Bild / Lehtikuva.

YK:n pitkäaikainen pääsihteeri Kofi Annan puhuu tiistaina 19. huhtikuuta CMI:n juhlaseminaarissa, jonka muita puhujia ovat presidentit Tarja Halonen ja Martti Ahtisaari.

Ghanalainen Annan jäi eläkkeelle YK:n pääsihteerin tehtävästä 2007 ja on sen jälkeen vaikuttanut kehitystä ja demokratiaa tukevaa säätiönsä kautta.

Annan ja Ahtisaari ovat tunteneet toisensa 1970-luvulta asti. Erityisen tiiviisti miehet tekivät yhteistyötä, kun Ahtisaari luotsasi YK:n erityisedustajana 12 vuoden ajan Namibiaa kohti itsenäisyyttä.

”Olen hyvin pitkämielinen ihminen, mutta en usko, että olisin ollut yhtä kärsivällinen kuin hän oli tuon Namibia-prosessin aikana. Hän oli uskomaton”, Kofi Annan toteaa Ahtisaaresta.

”Oli hänen päättäväisyytensä ja suomalaisen sisunsa ansiosta, että hän sai prosessin päätökseen. Se ei todellakaan ollut helppoa.”

Kun Ahtisaaren presidenttikausi päättyi 2000, Annan pyysi Ahtisaarta YK:n pakolaisjärjestön johtajaksi ja myöhemmin YK:n eritysedustajaksi Afganistaniin.

Kumpaankin Ahtisaari sanoi ei kiitos. Konfliktien lopettaminen ja ehkäiseminen tuntui tärkeämmältä.
Sen sijaan Ahtisaari lähti Annanin pyynnöstä selvittämään Etiopian ja Eritrean humanitaarista kriisiä, Jeninin pakolaisleirin tapahtumia Länsirannalla ja YK:n Bagdadin-päämajaan 2003 tehtyä pommi-iskua.

”Humanitaarisissa operaatioissa pitää ymmärtää politiikkaa ja kyetä toimimaan sekä siviilien että sotilaiden kanssa. Martti kykenee siihen”, Annan perustelee pyyntöjään.

Kun Annan pyysi 2005 Ahtisaarta etsimään ratkaisua Kosovon tulevaan asemaan, vaihtoehtoja oli vähän. ”Martti kävi pitkiä keskusteluja osapuolten kanssa ennen johtopäätöksiään. Muita vaihtoehtoa hän ei nähnyt.”

YK:n turvaneuvosto ei kuitenkaan kyennyt päättämään Kosovon itsenäisyydestä, ja Kosovo julistautui yksipuolisesti itsenäiseksi. ”Kurssi on nyt peruuttamaton. Kosovon tunnustamiset jatkuvat”, Annan sanoo.

Kummallakin miehellä on tapana hoitaa asioita kännykällä, usein seisaaltaan ikkunasta ulos katsellen. Ahtisaaren toimiston ikkunasta näkymä aukeaa kauppahallin yli Helsingin Katajanokalle, Annanin Genevejärven yli Sveitsin Alpeille.

Ja usein Annan soittaa juuri Ahtisaarelle testatakseen jotain hankalaa asiaa tai saadakseen sparrausapua.

”Hän on hemmetin taitava ja hänellä on sellaista sisäistä arvovaltaa, jota harvalla ihmisellä on. Ei hän turhaan ole päällikön poika”, Ahtisaari toteaa Annanista.

Nykyään miehet tapaavat toisiaan säännöllisesti Elders-ryhmässä, jossa joukko entisistä valtiomiehiä ja vaikuttajia etsii ratkaisuja maailmanpolitiikan kriiseihin ja antaa neuvoja ristiriitatilanteisiin. Ryhmään kuuluvat lisäksi muun muassa Nelson Mandela, Jimmy Carter, Desmond Tutu, Mary Robinson ja Gro Harlem Brundtland.

Ryhmä suunnittelee matkaa Pohjois-Koreaan pääsiäisen aikaan.

Aiheesta lisää
Luotettu sovittelija Martti Ahtisaari ja CMI – kymmenen vuotta konfliktityötä (Suomenkuvalehti.fi 16.4.2011)