Kiista Sandysta: Johtuvatko äärimmäiset sääilmiöt ilmastonmuutoksesta?

hirmumyrskyt
Teksti
Marko Hamilo
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Yhdysvaltojen itärannikkoa koetellut hirmumyrsky Sandy provosoi jälleen kerran kiistan siitä, johtuvatko äärimmäiset sääilmiöt ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta.

Hirmumyrsky Sandy oli Bahaman yllä 26. lokakuuta kello 10.15. Se eteni kohti Yhdysvaltain itärannikkoa. Kuva AFP / Lehtikuva.

Esimerkiksi Coloradon yliopiston ympäristötieteiden professori Roger Pielke kirjoitti Wall Street Journalissa, että Yhdysvalloissa ei sitten vuoden 2005 hurrikaani Wilman ole kolmosluokan hurrikaani yltänyt mantereelle. Pielken mukaan seitsemän vuoden rauhallinen aika on pisin yli sataan vuoteen.

Pielke huomauttaa, että myös tulvavahingot suhteessa kansantalouden kokoon ovat pienentyneet Yhdysvalloissa sitten 1930-luvun. Samoin kuivuusongelmat Yhdysvaltain keskitasangoilla ovat kansainvälisen ilmastopaneelin mukaan viime vuosikymmeninä vähentyneet.

Pielken mukaan ratkaisevaa ei ole äärimmäisten sääilmiöiden yleisyys vaan yhteiskuntien kyky suojautua niitä vastaan.

Vaikka nykyajan äärimmäiset sääilmiöt eivät fyysisesti olisi edes yhtä suuria kuin aikaisemmin, ne aiheuttavat enemmän taloudellista tuhoa, koska myrskyjen ja tulvien tiellä on enemmän ihmisiä ja infrastruktuuria. Pielken mukaan ratkaisevaa on maankäyttö ja se, että ihmiset haluavat asua rannikolla ja lähellä jokia.

Sandyn vahingot jäivät kuitenkin suhteellisen pieniksi verrattuna esimerkiksi New Orleansin tuhonneeseen hirmumyrsky Katrinaan. Pielken mukaan Sandyn vahinkoja minimoivat hyvät sääennusteet, valmistautuminen ja hätätilan hyvä hallinta.

Ilmastonmuutoksella ei ole ollut vaikutusta viime aikojen katastrofaalisten sääilmiöiden aiheuttamiin vahinkoihin, Pielke väittää.

Hän viittaa hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n uusimpaan raporttiin äärimmäisistä sääilmiöistä. Sen mukaan jotkin ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet, mutta vastaavasti esimerkiksi poikkeuksellisen kylmät päivät ja yöt ovat harvinaistuneet.

Raportin mukaan hiilipäästöjä vähentävä energiapolitiikka auttaa ilmastonmuutoksen takia ehkä yleistyviin myrsky- ja tulvatuhoihin vasta vuosikymmenien viiveellä.

Siksi järkevä maankäyttö, kohteiden suojaaminen, tarkat sääennusteet ja tehokkaat evakuoinnit ovat edelleen järkevimpiä keinoja valmistautua myrskyihin.

Tiedelehti New Scientistin haastatteleman MIT-yliopiston tutkijan Kerry Emanuelin mukaan juuri Sandyn kaltaiset hitaasti etenevät myrskyt saattavat kuitenkin yleistyä ilmastonmuutoksen vuoksi. Hitaasti liikkuvat hurrikaanit ovat erityisen vahingollisia, koska ne keskittävät kaiken sateensa pienelle alueelle. Se aiheuttaa pahoja tulvia juuri rannikkoalueilla.

Emanuelin mukaan hurrikaanit Atlantilla yleistyvät ilmastonmuutoksen takia. Tutkijat eivät vielä kuitenkaan osaa sanoa, yleistyvätkö myös talvimyrskyt ja niiden seurauksena talvimyrskyjen ja tavanomaisten Atlantin hurrikaanien hybridit. Sandy oli juuri tällainen yhdistelmämyrsky.

Talvimyrskyt saavat voimansa suurista lämpötilaeroista tropiikin ja napa-alueiden välillä.

Maanpinnan tasolla tämä lämpötilaero kaventuu, kun ilmasto ennusteiden mukaisesti lämpenee nopeammin kuin tropiikissa. Ylempänä ilmakehässä tropiikki kuitenkin lämpenee nopeammin, joten lämpötilaero kasvaa.

Emanuelin mukaan jotkin mallit osoittavat, että myrskyt lisääntyisivät, toisten mukaan ne taas harvinaistuisivat.