Kiinan viestimet hurjana puhemies Pelosille

Ulkomaat 14.4.2008 11:12

Amerikkalainen poliitikko Nancy Pelosi on kiinalaisten mielestä maailman vastanmielisin ihminen, julistivat Kiinan valtiolliset viestimet sunnuntaina. Pelosi, Yhdysvaltain edustajainhuoneen demokraattinen puhemies, on tukenut voimakkaasti Tiibetin maanpakolaisjohtajaa dalai-lamaa.

Pelosia rusikoivat kommenteissaan niin uutistoimisto Xinhua kuin Kansan Päivälehtikin. Lehden mukaan Pelosi olisi kärkisijalla kaikissa kyselyissä, joissa kiinalaisilta kysyttäisiin, kuka on maailman vastenmielisin ihminen.

Xinhua taas sanoi kiinalaisten nimittävän Pelosia täydellä syyllä ”gangsterien, tuhopolttajien ja murhaajien suojelijaksi”.

Edustajainhuone hyväksyi Pelosin aloitteesta viime viikolla päätöslauselman, jossa vaaditaan Kiinaa lopettamaan sortotoimet Tiibetissä ja aloittamaan neuvottelut dalai-laman kanssa.

Pelosi on arvostellut Kiinaa ihmisoikeuksien loukkauksista, ja hän on tavannut useasti dalai-laman. Pelosi oli myös vaikuttamassa siihen, että dalai-lama sai viime syksynä kongressin kultamitalin, joka on korkein siviileille myönnettävä amerikkalainen kunniamerkki.

(STT–Reuters)