Kiina: Skandaalit, korruptio ja valtataistelu varjostavat kommunistipuolueen puoluekokousta

Kiina
Teksti
Teppo Tiilikainen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Kiinan tuleva johtaja Xi Jingping piti puheen Iowan pääkaupungissa Des Moinesissa Yhdysvaltain-vierailullaan viime helmikuussa. Kuva Charlie Neibergall / AP / Lehtikuva.
Kiinan kommunistijohto kokoontuu torstaina 8. marraskuuta poikkeuksellisen merkittävään puoluekokoukseen. Puoluejohtaja Hu Jintao, 69, jättää paikkansa. Hänen tilalleen nousee todennäköisesti 59-vuotias varapresidentti Xi Jinping, joka valittaneen myöhemmin myös maan presidentiksi. Hu jatkanee toistaiseksi armeijan ylipäällikkönä.

Uudeksi pääministeriksi 70-vuotiaan Wen Jiabaon tilalle noussee 56-vuotias varapääministeri Li Keqiang. Häntä pidetään Hun suojattina.

Washingtonilaisen Brookings-instituutin johtaja, maailman johtavana Kiina-tutkijana pidetty Cheng Li arvioi, että 83 miljoonan jäsenen puolueessa on meneillään laajin sukupolvenvaihdos 30 vuoteen. Jopa 70 prosenttia Kiinan poliittisista johtajista vaihtuu, kun Hun johtama “insinöörisukupolvi” jää eläkkeelle.

Keskeiset nimitykset on sovittu hyvissä ajoin kulissien takana. Kommunistipuolueen keskuskomiteaan valitaan 370 jäsentä, jotka ovat ministereitä ja korkeita virkamiehiä, suurten kaupunkien johtajia, valtionyritysten pääjohtajia ja korkea-arvoisia sotilaita.

Keskuskomitea valitsee 25-jäsenisen politbyroon. Se puolestaan nimittää politbyroon pysyvän toimikunnan, joka johtaa käytännössä 1,35 miljardin asukkaan jättivaltiota. Pysyvään toimikuntaan kuuluu yhdeksän jäsentä. Heistä vaihtuvat todennäköisesti kaikki muut paitsi Xi Jinping ja Li Keqiang.

Monet skandaalit ja valtataistelu ovat ajaneet kommunistipuolueen yksinvaltaan perustuvan järjestelmän pahimpaan kriisiin Tiananmenin verilöylyn jälkeen.

Cheng Lin mukaan vallasta kamppailee kaksi tasavahvaa ryhmää. Tuleva puoluejohtaja Xi kuuluu vanhojen vallankumousjohtajien jälkeläisiin, “kruununprinsseihin”, jotka kannattavat nykymuotoista valtiojohtoista markkinataloutta. He aloittivat uransa kehittyneissä rannikkokaupungeissa ja heillä on vahvat kytkökset yritysmaailmaan.

Kommunistipuolueen nuorisojärjestön kautta valtaeliittiin noussutta ryhmää kutsutaan “tuanpaiksi” eli liittoryhmäksi. Sen tunnetuimmat edustajat ovat eroava puoluejohtaja Hu Jintao ja tuleva pääministeri Li Keqiang, joka on toiminut aikaisemmin muun muassa Henanin maakunnan puoluejohtajana. Varapääministerinä hän on vastannut sosiaalisista kysymyksistä kuten köyhien sisämaakuntien kehittämisestä, kohtuuhintaisesta asumisesta ja terveydenhuollosta.

Liittoryhmää pidetään uudistusmielisempänä ja vähemmän korruptoituneena kuin “kruununprinssejä”. Sen johtajat tulevat yleensä vaatimattomammista oloista kuin “kruununprinssit” ja he ovat luoneet uransa sisämaan köyhissä maakunnissa.

Bo Xilai tuomiolle

Vielä vuosi sitten kommunistipuolueen nousevana tähtenä pidettiin Kiinan suurimman kaupungin Chongqingin puoluejohtajaa Bo Xilaita, 60, joka luetaan “kruununprinsseihin”. Hän tavoitteli paikkaa Kiinan ylimmässä johdossa kampanjoimalla näkyvästi järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan, mutta hän kaatui lopulta itse lahjontaa ja vallan väärinkäytöksiä koskeviin syytöksiin. Bo joutui luopumaan tehtävistään maaliskuussa ja hänet erotettiin puolueesta syyskuussa.

Bo odottaa oikeudenkäyntiään salaisessa paikassa. Hänen vaimonsa Gu Kailai tuomittiin elokuussa ehdolliseen kuolemantuomioon brittiläisen liikemiehen Neil Heywoodin murhasta. Tapaus nosti kansainväliseen julkisuuteen hankalia kysymyksiä puolueen vallankäytöstä ja siihen liittyvästä korruptiosta.

Cheng Lin mukaan kansalaisten luottamus puolueeseen on vajonnut alemmaksi kuin kertaakaan Maon valtakauden jälkeen. Hän uskoo, että Xi Jinping pyrkii sen vuoksi vahvistamaan oikeusvaltion periaatteita hallinnossa.

Myös paine laajempiin uudistuksiin kasvaa, sillä talouskasvu on hidastunut alle kahdeksaan prosenttiin vuodessa. Kysyntä länsimaissa hiipuu, ja vientivetoisen teollisuuden on haettava kasvua kotimarkkinoilta.

Uudistuksiin on periaatteessa hyvät mahdollisuudet, sillä uusi johtajasukupolvi on nähnyt enemmän maailmaa kuin edeltäjänsä. Monet ovat opiskelleet länsimaissa ja tuntevat markkinataloutta edeltäjiään paremmin. Xi Jinpingin ja Li Keqiangin poliittisista tavoitteista tiedetään kuitenkin varsin vähän.

Kenraalin poika

Kiinan tuleva johtaja Xi Jinping on entisen vallankumouskenraalin ja Maon varapääministerin Xi Zhongxunin poika. Xi Zhongxun joutui kulttuurivallankumouksen aikana epäsuosioon ja vankilaan. 15-vuotias Xi Jinping lähetettiin sen jälkeen seitsemäksi vuodeksi maaseudulle uudelleenkoulutettavaksi.

Olojen rauhoituttua 1970-luvulla Xi pääsi opiskelemaan Tsinghuan eliittiyliopistoon kemiaa, lakia ja marxilaisuutta. Valmistuttuaan hän työskenteli puolustusministeriössä, Fujianin maakunnan kuvernöörinä ja Shanghain puoluejohtajana. Hänet valittiin politbyroon pysyvän toimikunnan jäseneksi 2007 ja seuraavana vuonna varapresidentiksi.

Xitä pidetään suurten valtionyhtiöiden etujen puolustajana. Varapresidenttinä hän on kuitenkin pitänyt varsin matalaa profiilia.

Xi on naimisissa tunnetun laulajattaren Peng Liyuanin kanssa. Heidän tyttärensä Xi Mingze opiskelee Yhdysvalloissa Harvardin yliopistossa.