Kiina moitti Bushia maan sisäisiin asioihin sekaantumisesta

Ulkomaat 7.8.2008 13:46

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush arvosteli Thaimaassa pitämässään puheessa Kiinan ihmisoikeustilannetta. Nyt Kiina antaa tulla samalla mitalla takaisin.Bush Pekingissä

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush, rouva Laura Bush ja heidän tyttärensä Barbara Bush saaouivat Pekingiin 7. elokuuta 2008.

”Vastustamme lujasti sitä, että muiden maiden sisäisiin asioihin yritetään sekaantua uskonnon tai ihmisoikeuksien varjolla”, Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Qin Gang totesi internetissä julkaistussa lausunnossa.

Bush kertoi olevansa hyvin huolissaan ihmisoikeusloukkauksista Kiinassa.

”Amerikka vastustaa jyrkästi Kiinan tekemiä toisinajattelijoiden, ihmisoikeusaktivistien ja uskonnollisten aktivistien pidätyksiä. Puhumme vapaan lehdistön, kokoontumisvapauden ja työntekijöiden oikeuksien puolesta”, Bush julisti Bangkokissa, missä hän pysähtyi matkallaan Pekingiin.

Bush vakuutti, ettei hänen tarkoituksenaan ole asettua vastustamaan Kiinaa juuri Pekingin olympialaisten alla. Hänen mukaansa suurempien vapauksien antaminen kansalle on kuitenkin Kiinalle ainoa tapa kehittyä täyteen kukoistukseensa.

Bush laimensi viestiään toteamalla, että Kiina muuttuu maan ”omilla ehdoilla, historiaa ja perinteitä kunnioittaen”.

Kiina pehmensi
viestiään

Kiina vastaa aina rivakasti ja tiukasti ihmisoikeuspolitiikkansa arvostelijoille. Tämänkertaista viestiä pehmensi Kiinan ja Yhdysvaltain yhteisten etujen korostaminen.

Kiinan ulkoministeriö totesi, että aroistakin aiheista voidaan käydä vuoropuhelua molemminpuolisen tasa-arvon ja kunnioituksen hengessä.

”Hyvät Kiinan ja Yhdysvaltain suhteet — edistävät rauhaa, vakautta ja kehitystä alueella ja koko maailmassa”, Qing sanoi.

Ihmisoikeusaktivistit ovat moittineet Bushia siitä, että hän osoittaa Kiinalle tukeaan osallistumalla olympialaisten avajaisiin. Moni toivoi presidentin boikotoivan avajaisia vastalauseena Kiinan ihmisoikeuspolitiikalle.

Arvostelemalla Kiinaa ennakkoon Bush välttyy puhumasta isännille kiusallisista aiheista perillä Pekingissä. Bush on korostanut, että hänen olympiamatkansa päätarkoitus on urheilutapahtuman seuraaminen.

Teksti
STT-AFP-Reuters

Kuva
Gerald Herbert / AP / Lehtikuva

SK netin olympiablogi aloittaa perjantaina!