Kiina: Entiselle demokratia-aktivistille 9 vuotta vankeutta

Kiina
Teksti
Netta Vuorinen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Entinen kiinalaisen demokratialiikkeen johtaja Zhou Yongjun on tuomittu yhdeksäksi vuodeksi vankilaan petoksesta. Kuva Vincent Yu / AP / Lehtikuva

Entinen kiinalaisen demokratialiikkeen johtaja Zhou Yongjun on tuomittu yhdeksäksi vuodeksi vankilaan petoksen yrityksestä. Pitkään Yhdysvalloissa elänyt Zhou pidätettiin vuonna 2008, kun hän pyrki Hongkongiin väärennetyn passin avulla.

Kaksikymmentä vuotta sitten Zhou Yongjun herätti maailman huomion polvistumalla Kansojen palatsin portaille ja vaatimalla Kiinan kommunistijohdon uudistamista ja korruption tukahduttamista.

Zhou johti tuolloin demokratiaa kannattavaa opiskelijajärjestöä. Kiinan kansanarmeija murskasi vuonna 1989 järjestön johtaman demokratialiikkeen Tiananmenin aukiolla.

Zhoun tukijat kertovat, että ennen kiinnijäämistään Zhoun oli tarkoitus matkustaa Kiinaan tapaamaan ikääntyviä vanhempiaan. Toinen tavoite oli syyttää Hongkongin hallitusta siitä, että Zhou palautettiin takaisin Kiinan mantereelle.

Vaikka Hongkong palautettiin Kiinalle vuonna 1997, se on säilyttänyt siirtomaa-ajan lainsäädännön. Hongkongilla ei kuitenkaan ole olemassa sopimusta maastakarkottamisesta.

Zhou Yongjunin oikeudenkäynnin tarkemmat yksityiskohdat ovat jääneet hämärän peittoon.

Petossyyte sen sijaan juontaa juurensa hongkongilaisen pankin tekemään valitukseen. Hang Seng -pankki oli saanut epäilyttävän pyynnön Wang Xingxiang -nimisen henkilön rahojen siirtämisestä toiselle tilille. Nimi on sama kuin Zhoun väärennetyssä passissa.

Pankin vastaanottamassa rahansiirtopyynnössä oleva allekirjoitus ei kuitenkaan täsmännyt tilinomistajan alkuperäisen nimikirjoituksen kanssa. Pyydetty rahasumma olisi ollut noin 770 000 miljoonaa dollaria.

Zhou Yongjun on kiistänyt syytteet ja sanonut joutuneensa identiteettierehdyksen uhriksi. Zhoun mukaan hänen passinsa on peräisin maahanmuuttovirastosta.

Väärän henkilöllisyyden hankkiminen on yleinen tapa maanpakolaisten keskuudessa. Jos Kiinan viranomaiset eivät suostu uusimaan heidän passejaan, pakolaiset jäävät isänmaattomiksi.

Hongkongin hallitus on kieltäytynyt kommentoimasta Zhoun tapausta. Aiemmin hallitus on todennut, että matkailijat joiden matkadokumentit eivät täytä vaatimuksia, palautetaan sinne mistä he ovat tulleetkin.

Lähde AP