Maailman valloittaja

Vaikutusvaltaa Afrikassa haaliva Kiina haluaisi rakentaa terästehtaita keskelle paratiisimaista luontoa.

Ulkomaat 08.07.2021 18:00
Teksti Markku Saksa
Kiinan ja Etelä-Afrikan presidentit Xi Jinping ja Cyril Ramaphosa tapasivat ensi kertaa Etelä-Afrikan Pretoriassa heinäkuussa 2018.
Kiinan ja Etelä-Afrikan presidentit Xi Jinping ja Cyril Ramaphosa tapasivat ensi kertaa Etelä-Afrikan Pretoriassa heinäkuussa 2018. © Phill Magakoe/afp/lk

Leijonat kävelevät safariauton vieressä rauhallisina. Kauempana norsulauma valmistautuu juomaan ja pesemään itseään pienessä lammessa.

Paikalliset kutsuvat Etelä-Afrikan pohjoisosassa sijaitsevaa Limpopon provinssia ”Eedenin paratiisiksi”. Maailmankuulu Kruger on yksi alueen monista eläinpuistoista.

YK:n Unesco-järjestö on valinnut Limpopon Ihminen ja biosfääri -ohjelmansa yhdeksi maailman ”erityisen reheväksi alueeksi”.

Nyt Limpoposta on tullut kiivaiden kiistojen näyttämö, sillä Kiinan valtio on sopinut Etelä-Afrikan kanssa seitsemän terästehtaan, sementtitehtaan ja jättiläismäisen hiilivoimalan rakentamisesta eläinpuiston kainaloon.

Paratiisimaisen luonnon keskelle suunniteltu raskas teollisuushanke näyttää erikoiselta. Suuri osa paikallisista asukkaista kysyy, miten valtava hiilivoimala, terästehtaat ja sementtitehdas sopivat yhteen monimuotoisen luonnon kanssa.

Sisältö