Keitä ovat nämä kohteliaat suomalaiset?

Ulkomaat 26.4.2009 14:42

Binz

Saksalaisessa lomakohteessa Binzissä, jossa vaatesuunnittelija Antti Asplund debytoi lauantaina, tuntemattomatkin tervehtivät kadulla.

Auringonsäteet lämmittävät valkoista hiekkarantaa Rügenin saarella. Saksan suurin saari Itämerellä on puhkeamassa kauneimpaan kukkaloistoonsa.

Lomakohde Binz saaren koillisnurkassa valmistautuu kesälomasesonkiin. Virallisesti sesonki alkaa ensi viikolla, mutta alueen kiihkein lomakausi käynnistyy heinä-elokuussa.

Silloin kaduilla mahtuu tuskin kävelemään.

Nyt Binzissä on vielä hiljaista. Joitakin saksalaisia eläkeläisiä on tullut viettämään keväistä lomaviikkoa. Kohde on heille täydellinen virkistäytymispaikka. Rantaviivassa on mukava sauvakävellä ja Binzin lukuisat täyden palvelun spa-hotellit tarjoavat hemmottelua ja virkistystä talven kangistamille.

Meressä ei voi vielä uida, vaikka jokunen uhkarohkea sinne jo uskaltautuukin. Ilma on poikkeuksellisen kaunis ja rantabulevardi täyttyy auringosta nautiskelevista lomalaisista.

Mutta jokin täällä on tänä keväänä toisin.

Heitä tuntuu olevan kaikkialla. He istuvat viereiseen pöytään ravintolassa ja saattavat välillä tervehtiä tuijottavaa lomalaista. He ovat nuoria ja kauniita, pitkiä, hoikkia, kohteliaita ihmisiä. Suomalaisia, saksalaisia ja puolalaisia.

”Was ist das?” parkaisee eläkeläisrouva rantabulevardilla nähdessään katua pitkin kävelevän kolmikon. Yhdellä on silinterihattu päässään ja sanomalehdestä taiteltu kauluri. Rouva on riemuissaan, mutta äärimmäisen hämmentynyt. Suu ammottaa avoinna ja kädet levittyvät kysyvästi.

Kolmikko hymyilee rouvalle, ja ennen kuin kukaan ehtii kertoa, mistä vaaleaveriköiden invaasiossa on kysymys, rouva keltaisessa anorakissa jatkaa päivittelyä.

”Oletteko te jostakin teatteriryhmästä?” rouva kysyy saksaksi ja luo syvän katseen bulevardia pitkin kävelevään kolmikkoon.

Rouva kertoo, että hän näkee kaupungilla vähän väliä hauskasti pukeutuneita, hyvännäköisiä nuoria tyyppejä. ”Keitä te oikein olette?” hän pääsee kysymään.

Rouva hiljenee. Hän odottaa vastausta, kuin suuri keltainen kysymysmerkki.

Kolmikko tulee rouvaa lähemmäs ja aloittaa:

Katsokaas rouva, täällä Binzissä Kurhaus-hotellin salissa järjestetään lauantaina muotinäytös. Näytöksessä esitellään kuuden suomalaissuunnittelijan mallistot. Tässä on kaksi suunnittelijoista ja kolmas ”Blondine” mustissaan on suomalainen toimittaja. Muut huomiota herättävistä kaunottarista ja nuorukaisista ovat malleja, suunnittelijoita ja muotitapahtuman muuta työryhmää.

”Ach, so..!” rouva huudahtaa ja kysymysmerkki taipuu hetkessä huutomerkiksi.

Rouva on ilahtunut. Hän kiittelee vuolaasti kolmikkoa tiedosta ja jatkaa matkaansa hieman vähemmän kummissaan. Hänestä näkee kauas, että tämän hän aikoo kertoa ainakin Margaretille, Annelle, Estherille, jopa Kathrinellekin.

Ehkä rouva jatkaa matkaansa suoraan vesijumppaan. Sellaiset ovat tähän aikaan vuodesta kova juttu hotellien uima-altailla.

Teksti ja kuva Petra Vuolanen

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.