Katulapsia, kulkukoiria ja kaatopaikkoja: Lasten päivän uutiskuvakooste

Ulkomaat 20.11.2009 13:16
Intialainen katulapsi seuloo kaatopaikalta kierrätysmateriaalia. Kuva Anupam Nath / AP / Lehtikuva

Katso uutiskuvat lasten oikeuksien päivästä SK:n kuvaseinällä.

Tänään vietetään kansainvälistä lapsen oikeuksien päivää. YK:n yleiskokous hyväksyi Lapsen oikeuksien sopimuksen tasan kaksikymmentä vuotta sitten. Jokainen jäsenmaa on ratifioinut sopimuksen Yhdysvaltoja ja Somaliaa lukuunottamatta.

Sopimuksen tarkoituksena on suojella lapsia hyväksikäytöltä ja väkivallalta sekä parantaa mahdollisuuksia kunnolliseen koulutukseen ja terveydenhuoltoon.

Edistysaskeleita on otettu. Lapsikuolleisuus ja aliravitsemus on vähentynyt, ja yhä useammat lapsen saavat käydä koulua. Kymmenet maat ovat säätäneet lakeja lasten oikeuksien puolesta.

Etelä-Afrikassa HIV-positiiviset lapset saavat elintärkeää lääkitystä, joka oli saavuttamattomissa vain muutama vuosi sitten. Venäjällä on puolestaan taisteltu lasten kodittomuutta vastaan 1990-luvulta lähtien.

”Vaikka YK:ssa on onnistuttu parantamaan lasten asemaa, on myönnettävä, että emme ole saaneet aikaan niin paljon kuin kahdessakymmenessä vuodessa voisi”, sanoo Jennifer Grant, lasten oikeuksien asiantuntija Save the Children-järjestöstä. ”Lapset eivät ole poliittisesti etusijalla jäsenvaltioiden hallituksissa.”

Parantamisen varaa on paljon. Kiinassa lapsia kuolee maaseudulla yli viisinkertainen määrä kaupunkeihin verrattuna. Meksikossa taas yli miljoonaa alle 14-vuotiasta käytetään ilmaisena työvoimana.

YK:n arvion mukaan vuosittain kuolee yli neljä miljoonaa lasta alle
kuukauden ikäisinä, ja noin 500 miljoonaa joutuu väkivallan uhriksi.

Presidentti Barack Obama on halukas ratifioimaan Lapsen oikeuksien sopimuksen myös Yhdysvalloissa. Presidentti Bill Clintonin hallitus on aikanaan allekirjoittanut sopimuksen. Sitä ei kuitenkaan viety senaattiin vahvistettavaksi, sillä sopimuksen väitettiin loukkaavan vanhempien oikeuksia.

Lähde AP

Katso uutiskuvat lasten oikeuksien päivästä SK:n kuvaseinällä.