Kansanliike vaatii uudistuksia: Britannian vaalitapa suosii vain perinteisiä valtapuolueita

Ulkomaat 15.5.2010 15:00
Britannia Liberaalijohtaja Nick Clegg puhui vaaliuudistusta vaativille mielenosoittajille Lontoossa viime lauantaina. Kuva Toby Melville / Reuters / Lehtikuva

Britannian parlamenttivaaleissa kävi kuten pelättiin. Mikään puolue ei saanut ehdotonta enemmistöä, joten hallituksen muodostaminen on tavallista hankalampaa. Britanniassa puhutaan niin sanotusta hung-parlamentista, jolla viitataan heikkoon päätöksentekokykyyn.

Vaalitulos on nostattanut jälleen kerran keskustelun koko vaalijärjestelmän mielekkyydestä. Britanniassa vaaleja ei ratkaise puolueen saama äänimäärä, vaan se kuinka monta vaalipiiriä puolue voittaa. Maa on jaettu 650 vaalipiiriin, ja kustakin valitaan vain yksi, eniten ääniä saanut ehdokas.

Järjestelmä suosii vakiintuneita valtapuolueita ja varsinkin Labouria eli työväenpuoluetta. Labourilla oli esimerkiksi edellisessä parlamentissa 356 paikkaa eli ehdoton enemmistö 35,2 prosentin kannatuksella. Konservatiivit saivat äänistä lähes yhtä suuren osuuden, mutta vain 198 edustajaa.

Viime viikon vaaleissa liberaalidemokraatit saivat kokea vaalijärjestelmän kirot. Puolueesta ennustettiin vaalien yllättäjää puoluejohtaja Nick Cleggin onnistuneiden televisioesiintymisten ansiosta, mutta voitto jäi tulematta.

Liberaalidemokraatit saivat 23 prosentin kannatuksella 57 paikkaa, mikä on vain 8,8 prosenttia edustajapaikoista. Työväenpuolue sai vastaavasti 29 prosentin kannatuksella 258 kansanedustajaa eli 40 prosenttia edustajapaikoista.

Liberaalit ajavat uudistusta

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Toby Archer arvelee, että monet liberaalien äänestämistä harkinneet päätyivät vaalipäivänä tuttuihin ja turvallisiin pääpuolueisiin, kuin vanhasta muistista. Äänestäjät tunsivat vaalitavan ongelmat eivätkä uskoneet sen vuoksi liberaalien mahdollisuuksiin.

Toinen syy on sosiaalinen paine. Britannia on jakautunut alueisiin, joilla on äänestetty perinteisesti joko konservatiiveja tai työväenpuoluetta. Puolueet eivät edes kampanjoi kunnolla vastapuolen tukialueilla.

”Britanniassa äänestäminen perustuu eräänlaiseen heimoajatteluun. Puoluetta kannatetaan vähän samaan tapaan kuin jalkapallojoukkuetta”, Archer sanoo.

Liberaalidemokraatit ovat kiinnittäneet toistuvasti huomiota vaalijärjestelmän epäkohtiin. Tällä kertaa heillä on myös yleinen mielipide puolellaan. Esimerkiksi sanomalehti The Sunday Timesin kyselyssä 62 prosenttia vastaajista halusi siirtyä kohti suhteellista vaalitapaa, jossa parlamenttipaikat jakautuisivat nykyistä oikeudenmukaisemmin.

Vaalitavan uudista ajava kansanliike on järjestänyt mielenosoituksia Lontoon lisäksi ainakin Bristolissa, Manchesterissä, Glasgowissa, Oxfordissa ja Middlesborough’ssa. Kymmenettuhannet ovat allekirjoittaneet netissä vaaliuudistusta ajavan vetoomuksen.

Kansanliike kutsuu itseään TBP:ksi. Nimi tulee sanoista Take Back Parliament (Vallataan parlamentti takaisin). Seuraava mielenosoitus on määrä järjestään lauantaina Lontoossa parlamenttitalon edustalla.

Kansanliikkeen johtaja Ken Ritchie vaatii kansanäänestystä vaalijärjestelmästä. Liberaalidemokraatit kannattavat ajatusta ja myös vaalitappion kärsinyt työväenpuolue lupaili äänestystä kampanjansa aikana.

Puolueiden yhteistyömahdollisuutta parantaa se, että työväenjohtaja Gordon Brown ilmoitti maanantaina luopuvansa puolueensa puheenjohtajuudesta.

Archer kuitenkin epäilee uudistuksen mahdollisuuksia, koska konservatiivit tuskin haluavat vaaliremonttia.