Kansainvälinen valuuttarahasto saattaa ruokkia korruptiota: jakaa kehitysmaille valtavia koronalainoja, joiden ehdot ovat löysät

IMF:n toiminta hämmentää, sillä yleensä se vahtii lainojen käyttöä kuin haukka. Neljässä maassa tehty selvitys kertoo, että nyt rahaa on kateissa.
Ulkomaat 27.4.2021 20:45
Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtaja Kristalina Georgieva.
Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtaja Kristalina Georgieva. © Nicholas Kamm / AFP / Lehtikuva

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on luvannut ohjata suuren osan lähes biljoonan eli tuhannen miljardin euron rahavarannoistaan kehitysmaille koronaviruksen aiheuttamien talousvaikeuksien lievittämiseen.

Kyseessä on nykyajan suurin talous- ja terveyskriisi, IMF perustelee avokätisyyttään.

IMF on kansainvälisen luototusjärjestelmän viimeinen vaihtoehto valtioille, jotka ovat ajautuneet pahoihin talous- ja maksuvaikeuksiin.

Valuuttarahasto tarjoaa lyhyitä ja keskipitkiä luottoja hätätilanteissa toisin kuin sisarjärjestönsä Maailmanpankki, joka myöntää pitkäaikaisia lainoja erilaisiin kehitysohjelmiin. IMF:n luottojen saajat joutuvat yleensä sitoutumaan tiukkaehtoisiin talouden tervehdyttämisohjelmiin.

Toistaiseksi IMF on myöntänyt jo noin sadan miljardin euron koronatukiluotot. Uusia lainoja on määrä avata haettaviksi vielä ainakin 150 miljardin euron edestä.