Kandaharin verilöyly kuohuttaa afgaanikansanedustajia

Ulkomaat 13.3.2012 08:29
Yhdysvaltain puolustusministeri Leon Panetta vastasi toimittajien Afganistanissa tapahtunutta ammuskelua koskeviin kysymyksiin lentokoneessa matkalla Kirgisiaan 12. maaliskuuta. Kuva Scott Olson / AP / Lehtikuva.

Afganistanin parlamentti vaati maanantaina perusteellista selvitystä sunnuntaina Kandaharissa tapahtuneesta veriteosta, jossa amerikkalaissotilas surmasi 16 siviiliä.

Keskustelun jälkeen parlamentti keskeytti istuntonsa, ja parlamentaarikot marssivat ulos salista.

”Tämä on vastalauseemme sille, että amerikkalainen sotilas tappaa viattomia ihmisiä. Haluamme että Yhdysvallat luovuttaa tappajan julkiseen oikeudenkäyntiin”, sanoi kansanedustaja Sarwar Usmani maan pääkaupungissa Kabulissa.

Parlamentaarikot vaativat selitystä, kuka antoi luvan sotilaalle poistua aamuyöstä aseen kanssa ja miten oli mahdollista, että mieleltään sairas ihminen saattoi poistua yksin. Missä olivat Afganistanin omat turvamiehet ja lähtikö sotilas todella yksin?

Maassa elää vahvana huhu, että kyse ei ollut yhden mieleltään häiriintyneen sotilaan teosta, vaan että tekijöitä olisi useampia.

Jotkut kylän asukkaista ovat sanoneet kuulleensa useamman kuin yhden aseen äänen.

Afganistanin parlamentin käytävät olivat maanantaisen istunnon keskeytyksen jälkeen hiljaiset.

Amerikkalaissotilas ampui varhain sunnuntaina aamuyöstä 16 ihmistä Kandaharin kaupungin lähellä olevassa Panjwayin kylässä maan eteläosassa. Sotilas tunkeutui kolmeen taloon ja surmasi vielä nukkumassa olleet perheet. Uhreista 11 oli lapsia.

Ampuja oli 38-vuotias kahden lapsen isä, joka on palvellut aiemmin muun muassa Irakissa. Hänen on kerrottu kärsineen aiemmin aivovaurioista. Kantahenkilöstöön kuuluvalla kersantilla oli ollut sopeutumisvaikeuksia siviilissä Irakin komennuksen jälkeen ja hänellä sanottiin olevan perheongelmia. Ampuja oli tullut Afganistaniin joulukuussa.

Ampumistapaus on kuohuttanut tavallisten afgaanien mieltä. Vain kolme viikkoa aiemmin amerikkalaissotilaat polttivat Koraaneja Bagramin tukikohdassa Kabulin ulkopuolella. Koraanien polttaminen johti useita päiviä kestäneisiin mellakoihin, joissa kuoli ainakin 30 ihmistä.

Myös hyökkäykset ulkomaalaisia sotilaita vastaan kiihtyivät.

Tapahtuman jälkeen useimpien kansainvälisten työntekijöiden turvamääräyksiä on kiristetty entisestään ja heidän liikkumistaan rajoitettu.

Myös taleban ilmoitti maanantaina ryhtyvänsä toimiin ”mieleltään sairaita amerikkalaisia raakalaisia” vastaan jotka ovat syyllistyneet ”verta tihkuvaan epäinhimilliseen rikokseen”.

”Suuri osa uhreista oli viattomia lapsia, naisia ja vanhuksia, jotka nyt kohtasivat marttyyrikuoleman amerikkalaisten barbaarien käsissä. He ryöstivät armottomasti näiden ihmisten arvokkaan elämän ja upottivat kätensä viattomien vereen”, talebanin nettisivustolla julkaistussa lausunnossa sanottiin.

Ryhmä vakuutti uhrien omaisille kostavansa.

Toisin kuin ennakoitiin, Kandahar pysyi pääosin rauhallisena koko maanantaina ajan. Eräs kaupungin asukas kertoi toimittajille, että ihmiset eivät lähde kaduille, koska mielenilmausta käytettäisiin väärin poliittisiin tarpeisiin.

Myös hallitusta tukevat kaupungin johtajat ovat kehottaneet ihmisiä välttämään protesteja, sillä taleban käyttäisi niitä hyväksi.

Myös pääkaupunki Kabul pysyi rauhallisena koko maanantain ajan, mutta mielenosoituksista raportoitiin Jalalabadin kaupungissa.

Yhdysvaltain korkein johto on useaan kertaan pahoitellut tapahtumaan ja luvannut että ampuja saatetaan oikeuden eteen.

Puolustusministeri Leon Panetta sanoi myöhään maanantai-iltana, että ampuja voi saada kuolemantuomion.

Kirjoittaja on juttumatkalla Kabulissa, Afganistanissa.