Kaliforniassa merkittävä fossiililöytö – harmaakarhun kokoinen laiskiainen ja sapelihammaskissan esi-isä

Ulkomaat 21.9.2010 14:30
Mikrobiologi Rick Greenwood esittelee fossilisoituneen jättilaiskiaisen leukaluuta ja kahta hammasta 1,4 miljoonan vuoden takaa. Kuva Reed Saxon / AP / Lehtikuva.

Kalifornialaisen sähköyhtiön oli tarkoitus rakentaa uusi jakelukeskus San Timoteo -kanjoniin. Toisin kävi, kun rutikuivasta joenuomasta paljastui varsinainen eläinten hautausmaa. Noin 1,4 miljoonan vuoden ikäisten fossiilien joukosta löytyi muun muassa muinaisen sapelihammaskissan esi-isän jäännökset.

Kaivaukset alkoivat viime syksynä ja päättyivät tänä kesänä. Tutkijat uskovat niin monen fossiilin säilyneen todennäköisesti suomaan tai mutaisen joenpohjan ansiosta – juomatauolle saapuneet eläimet ovat todennäköisesti jääneet liejuun jumiin ja menehtyneet.

Hyvin säilynyt arkeologinen aarre piti sisällään lähes 1500 luunpalasta, joista osan on analysoitu kuuluvan ennen tuntemattomille eläinlajeille ja roduille. Sapelihampaisen kissapedon lisäksi tutkijat ovat tunnistaneet muun muassa nykyisen harmaakarhun kokoisen laiskiaisen, kaksi erilaista kamelia sekä yli 1200 erilaista jyrsijää.

Löydetyt muinaisjäännökset ovat suunnilleen miljoona vuotta vanhempia kuin kuuluisista La Brean tervahaudoista löydetyt fossiilit.

”Jyrsijöiden fossiilit auttavat paleontologeja selvittämään, kuinka ympäristö muuttui silloin kun ne vielä elivät”, sanoo arkeologi Philippe Lapin.

”Koska jyrsijöiden elinkaari on lyhyt, ne kasvavat muita nisäkkäistä nopeammin sopeutumaan ilmastonmuutokseen ja ruokavalion vaihtumiseen.”

Tutkijat ovat arvioineet, että alue on aikanaan ollut varsin rehevää. Kanjonista löytyi merkkejä siitä, että nykyisin lähes kuivuuteen
kuolleella alueella on joskus kasvanut niin koivuja, mäntyjä,
vuorivaahteroita kuin tammiakin.

Lähde AP