Kalifornia: Poliisi parantaa mainettaan videoimalla pidätykset

Ulkomaat 30.12.2009 10:00
Konstaapeli Michael Ceballos testaa AXON-kameralaitetta, jota poliisit voivat tulevaisuudessa käyttää kenttätyössä. Kuva Dai Sugano / AP / Lehtikuva

Lainvalvojia syytetään ajoittain liiallisesta voimankäytöstä, jota pyritään todistamaan esimerkiksi kännykällä otetuilla valokuvilla. Kalifornian poliisilaitoksella on otettu testikäyttöön kameralaitteita, jotta esimerkiksi pidätystilanteista saataisiin todenmukainen käsitys.

Niin kutsutut pääkamerat ovat Taser International -yhtiön käsialaa. Aiemmin Taser on tullut tunnetuksi tainnutusaseiden valmistajana.

Axon-videokamera kiinnitetään käyttäjän korvan taakse samaan tapaan kuin handsfree-laite.

”Tieto oman toiminnan tallentamisesta tekee poliisit tietoiseksi omasta käytöksestään. Toivomme kameroiden vähentävän mahdollisia ylilyöntejä kenttätyössä”, sanoo rikosoikeuden emeritusprofessori Sam Walker Nebraskan yliopistosta.

Axon-kamerat ovat toistaiseksi testikäytössä, mutta niiden toivotaan yleistyvän pian. Testikäyttäjinä toimivien poliisien tulee käynnistää kamera kaikissa rutiinitoimenpiteissä, kuten puhallusratsioissa. Jokaisen työvuoron lopussa videonauhat tallennetaan tietokoneelle.

Kameralaitteet ovat jo todistaneet hyödyllisyytensä. Marraskuisessa ampumatapauksessa kuvattu videonauha todisti, ettei paikalla ollut poliisi toiminut väärin avatessaan tulen epäiltyä kohti.

Konstaapeli Bradon Davisin Axon-kameralle tallentui hänen kohtaamisensa Eric Wayne Berryn kanssa. Epäilty oli uhkaillut vaimoaan käsiaseella. Nauhalla näkyy, kuinka Davis pyytää aggressivisesti käyttäytyvää epäiltyä toistuvasti laskemaan aseensa ennen kuin konstaapeli ampuu itse.

Välikohtauksella oli myös muita todistajia, mutta videonauha antoi mahdollisuuden nähdä tapahtumat objektiivisesti.

”Ihmiset ovat käyttäneet videonauhaa ja valokuvia poliisia vastaan vuosikaudet”, sanoo konstaapeli William Pender San Josen poliisivoimista. ”On hienoa, että myös meillä on nyt
mahdollisuus päästä näyttämään oma näkulmamme siitä, miten teemme
työmme.”

Lähde Los Angeles Times