Kaasukiista: EU:n energiaministerit hätäkokoukseen

Ulkomaat 12.1.2009 06:29

EU:n energiaministerit kokoontuvat tänään hätäkokoukseen Venäjän ja Ukrainan kaasukiistan takia. Ministerien katseet kohdistuvat erityisesti Venäjään, jonka toivotaan avaavan kaasuhanat pian uudelleen.Jordanka Dimitrichkova 86 years old, who lives alone at her home in a suburb of the Bulgarian capital Sofia, brings in her firewood with the aid of her walking stick as she tries to stay warm near a wood-burning stove, Sunday, Jan. 11, 2009. (AP Photo/Petar Petrov)

Yksin asuva Jordanka Dimitrikova, 86, kantaa polttopuuta kotiinsa ja yrittää pitää asuntonsa lämpimänä Sofiassa Bulgariassa 11. tammikuuta 2009. (Kuva Petar Petrov / AP / Lehtikuva)

Helpotusta ei ole kuitenkaan tiedossa heti, sillä kaasua alkaa tulla eurooppalaisasiakkaille aikaisintaan kolmen päivän kuluttua siitä, kun Venäjä avaa kaasuhanat.

Venäjä keskeytti kaasutoimitukset keskiviikkona. Keskeyttämisestä ovat kärsineet erityisesti Itä- ja Keski-Euroopan maat.

Ukraina allekirjoittaa
kaasusopimuksen uudestaan

Ukraina on allekirjoittanut uudelleen sopimuksen kaasutarkkailijoista, kertoo Venäjän energiayhtiö Gazprom. Sopimus kaatui jo kertaalleen viikonloppuna, kun Venäjä syytti Ukrainan tehneen paperiin lisäyksiä omin päin ja torjui sovun.

Eilisiltana käydyissä keskusteluissa EU-komissio kuitenkin sopi Ukrainan kanssa uudesta allekirjoituskierroksesta, tällä kertaa ilman lisäyksiä.

Gazpromin johtaja Aleksei Miller ja varajohtaja Igor Setshin matkustavat tänään Brysseliin keskustelemaan kaasukiistasta. Brysselissä pidetään tänään EU:n energiaministerien hätäkokous kaasukiistasta.

Sopimus antaa EU:n, Venäjän ja Ukrainan tarkkailijoille valtuudet valvoa Ukrainan läpi Eurooppaan kulkevia kaasutoimituksia.

Medvedev: Sopimuksessa
ristiriitaisuuksia

Venäjä ilmoitti sunnuntai-iltana sanoutuvansa irti EU:n ja Ukrainan kanssa solmitusta kaasusopimuksesta.

Presidentti Dmitri Medvedevin mukaan Venäjä ei voi noudattaa sopimusta ennen kuin siihen liittyvät ristiriitaisuudet on selvitetty. Medvedevin mukaan Ukraina on tehnyt sopimukseen käsin lisäyksen, jota ei voida hyväksyä.

Ukraina allekirjoitti aiemmin sunnuntaina sopimuksen, joka antaa Venäjän, Ukrainan ja EU:n tarkkailijoille valtuudet valvoa Ukrainan läpi Eurooppaan kulkevia kaasutoimituksia. Venäjä allekirjoitti sopimuksen jo lauantaina. Venäläinen energiajätti Gazprom piti kuitenkin kaasuhanat kiinni sanoen, että se haluaa ensin tarkistaa tekstin.

Venäjän pääministeri Vladimir Putin tarjosi sunnuntai-iltana EU:lle uusia neuvotteluja. Putin ehdotti puhelimitse EU-komission puheenjohtaja Jose Manuel Barrosolle, että Venäjän ja EU:n edustajat tapaisivat Brysselissä maanantaina.

Venäjä on vaatinut tarkkailijoita kaasun reitin varrelle, koska sen mukaan Ukraina on varastanut Eurooppaan tarkoitettua kaasua omaan käyttöönsä. Kiista sai Venäjän katkaisemaan kaasutoimitukset Eurooppaan.

Putin lupasi aiemmin, että toimitukset aloitetaan uudelleen heti kun tarkkailijat ovat asemapaikoissaan.

Teksti
SK netin toimitus
STT
AFP
DPA
Reuters

Keskustelu
Millainen naapurimaa Venäjä on nyt?