Kaaos Thaimaan pääkentällä: Oppositio ei suostu neuvottelemaan, vain pääministerin ero kelpaa

Ulkomaat 26.11.2008 10:35

Thaimaan vaikutusvaltainen armeija ei ole ilmoituksensa mukaan tekemässä vallankaappausta. Se on kuitenkin määrännyt hallituksen hajottamaan parlamentin ja järjestämään maassa ennenaikaiset vaalit. Armeija on määrännyt mielenosoittajat poistumaan Bangkokin kansainväliseltä lentokentältä ja muita valtaamiltaan alueilta. Mielenosoittajat valtasivat kentän eilen.

Stranded western tourists wait for transportation to hotels Wednesday, Nov. 26, 2008, at Suvarnabhumi airport in Bangkok, Thailand. Thousands of tourist were stranded Tuesday night when members of the People's Alliance for Democracy swarmed the airport causing it to shutdown. The protesters are demanding the resignation of Prime Minister Somchai Wongsawat. (AP Photo/David Longstreath)

Länsimaisia matkustajia jumissa Suvarnabhumin lentokentällä Bangkokissa Thaimaassa 26. marraskuuta 2008.

Suomalaisia matkustajia Bangkokin lentokentältä kuljettanut Finnairin kone on laskeutunut Helsinki-Vantaan lentokentälle.

Lentokentältä tavoitettujen matkaajien mukaan maassa riehuvat mellakat näkyivät vasta lentokentällä, jossa mellakkapoliisit saivat pidettyä tilanteen hallinnassa.

Matkustajien mukaan Finnair tiedotti lennon myöhästymisestä, mutta ei sen syystä. Joidenkin mielestä tämä oli tilanteessa riittämätöntä.

Bangkokin lentokentällä on edelleen satakunta Finnairin matkustajaa, jotka eivät ehtineet aamulla laskeutuneelle lennolle.

Finnair ei ole vielä päättänyt, lennetäänkö illan lennot Suomesta Bangkokiin. Koneiden on määrä lähteä Helsinki-Vantaan lentokentältä mellakoiden rasittamalle Bangkokin kentälle iltakahdeksan ja -kahdentoista aikaan.

Finnairilta arvioidaan, että päätös asiasta saadaan iltapäivällä. Yhtiön Phuketin-lomalennot lennetään normaalisti, sillä alueen tilanne on Finnairin tietojen mukaan rauhallinen.

Protestoijat torjuvat
neuvottelutarjouksen

Bangkokin lentokentälle tunkeutuneet mielenosoittajat torjuvat hallituksen tarjouksen neuvotteluista. Mielenosoittajien johtajan mukaan neuvottelut ovat mahdollisia vasta kun pääministeri Somchai Wongsawat suostuu eroamaan.

Yli 3000 matkustajaa on ollut Bangkokin pääkentällä jumissa eilisestä lähtien, koska heidän lentonsa eivät ole päässeet lähtemään kentältä.

Aiemmin tänään kerrottiin, että thaiviranomaiset ovat alkaneet tyhjentää kenttää. Satoja väsyneitä matkustajia ohjattiin tuloaulaan, missä busseja oli heitä vastassa.

Tilanne vaikutti ainakin aluksi kaoottiselta. Matkustajat olivat epätietoisia siitä, onko heidän pakko lähteä kentältä.

Kenttä suljettiin eilen illalla paikallista aikaa ja uudestaan tänään aamulla. Yön aikana muutama lento pääsi matkaan.

Evakuointi sujui ainakin alkuvaiheessa kaaoksen vallitessa.

Teksti
SK netin toimitus
AFP
Reuters
STT

Kuva
David Longstreath / AP / Lehtikuva

Lisää aiheesta
Thaimaan oppositio: ”Nyt on aika tehdä pesäero hyvän ja pahan välillä” (SK netti 25.11.2008)