Jättitutkimus: Valtaosa muslimeista haluaa demokratiaa ja kansalaisvapauksia

Ulkomaat 27.2.2008 13:30

Uutinen kaikille niille, joiden mielestä yhteentörmäys lännen ja islamin välillä on väistämätön: muslimien valtava enemmistö on maltillisia. He haluavat demokratiaa ja kansalaisvapauksia – ja ihan samaa haluavat muslimiradikaalitkin.kaksi musliminaista ja koraani

Stereotypiat muslimeista länttä vihaavina fundamentalisteina ovatkin vääriä, kertoo äskettäin julkaistu mielipidemittaus. Kyse ei ole mistään lehden puhelinkyselystä, sillä tutkimuslaitos Gallup haastatteli kuuden vuoden aikana noin 50 000:ta ihmistä 35 muslimimaassa, kolmella mantereella.

”Havaitsimme, että eiväthän muslimit vihaa länsimaisia vapauksia ja demokratiaa”, kertoo professori John Esposito Georgetownin yliopistosta.

Kävi ilmi, että muslimit arvostavat länsimaita – myös Yhdysvaltoja – kansalaisoikeuksien kunnioittamisesta, demokraattisesta järjestelmästä ja teknologisesta kyvykkyydestä. Samanlaisia vapauksia ja oikeuksia toivottiin omaankin maahan.

Kyselyn mukaan 93 prosenttia muslimeista edustaa maltillista linjaa, ja radikaaleja on vain 7 prosentin vähemmistö. Eivätkä radikaalit ole sen uskonnollisempia tai huono-osaisempia kuin maltillisetkaan. Päinvastoin, he ovat useimmiten paremmin koulutettuja ja hyvissä töissä.

”Ironista kyllä, radikaalit uskovat demokratiaan jopa maltillisia enemmän. He ovat tosin aika kyynisiä sen suhteen, saadaanko sitä koskaan”, Esposito luonnehtii.

WTC-iskuille jyrkkä tuomio

Yhtä lailla lähes kaikki haastatellut tuomitsivat syyskuun 11. päivän terrori-iskut Yhdysvaltoihin. Ne harvat, jotka hyväksyivät teon, eivät perustelleet sitä uskonnolla, vaan tarpeella vastustaa Yhdysvaltain valtapyrkimyksiä muslimimaailmassa.

Sama piirre tuli esiin tutkimuksessa laajemminkin: muslimit haluavat demokratiaa, mutta eivät salli Yhdysvaltain tuovan sitä heille väkisin. Muslimien mielestä suurin este paremmille väleille lännen kanssa onkin se, etteivät länsimaat arvosta islamia, vaan tahtovat pakottaa muslimit samaan läntiseen muottiin.

”Unelmat ovat samoja kuin lännessä: työtä ja toimeentuloa”, Esposito määrittelee.

(STT–AFP–DPA)

Kuva Hatem Moussa/AP/LK