Itämeren kaasuputki: Venäläiset pompottivat ympäristöministeri Paula Lehtomäkeä Moskovassa

Ulkomaat 22.10.2009 15:23

Ympäristöministeri Paula Lehtomäen (kesk) vierailu Moskovassa viime viikolla ei mennyt niin jouhevasti kuin julkisuudessa on kerrottu. Suomalaisministerin venäläiskollega peruutti sovitun tapaamisen vain minuutteja ennen sen alkua.

”Olin vähän hämmästynyt”, Lehtomäki kummastelee pompotteluaan.Paula Lehtomäki Kuva Heikki Saukkomaa Lehtikuva

Hallitus- ja diplomaattipiireissä venäläisministerin menettyly tulkitaan selkeäksi näpäytykseksi suomalaisille. Mielenosoituksen takana on Venäjän näkemys, että Suomi vitkastelee Itämeren kaasuputken lupamenettelyn kanssa.

Lehtomäki ei halua spekuloida, oliko kollega Juri Trutnevin tapaamisen odottamaton peruuntuminen näpäytys.

”Minä ajattelisin, että näinä aikoina kannattaisi pyrkiä aktiivisiin keskusteluihin – etenkin siltä puolelta.”

Tapaaminen varaministerin kanssa

Lehtomäki oli viime viikon torstaina Moskovassa Euroopan unionin puheenjohtajamaan Ruotsin pyynnöstä pohjustamassa joulukuista Kööpenhaminan ilmastokokousta. Samassa yhteydessä hänen oli tarkoitus keskustella myös Nord Stream -kaasuputkihankkeesta Venäjän ympäristöministerin kanssa.

Venäläiset peruuttivat tapaamisen aivan viime hetkillä, kun suomalaisministeriä kuljettanut auto oli jo Venäjän ympäristöministeriön edustalla. Lehtomäellä järjestyi tapaaminen varaministerin kanssa.

”Meille annetun selityksen mukaan oli tullut joku koko Venäjän hallitusta koskeva yllättävä riento”, Lehtomäki kertoo.

”Tämä virallinen meriselitys on kohtuullisen uskottava”, Lehtomäki pohtii. ”Sellainen lienee Venäjällä mahdollista. Meillä ei tällaisia ylläreitä tule.”

”En ole ennustaja”

Lehtomäki vahvistaa sen, että venäläisellä puolella on ollut jossain määrin vaikeaa ymmärtää suomalaista lupaprosessia, joka noudattaa Espoon sopimusta. Sillä säädellään, kuinka Itämeren rantavaltiot hoitavat ylirajojen ylittyviä ympäristövaikutteisia hankkeita.

Venäjä ei ole sopimusta allekirjoittanut, mutta Lehtomäen mukaan se on sitä kuitenkin kaasuputkihankkeen kohdalla tarkasti noudattanut.

”Tässä (lupaprosessissa) on ollut meille kaikille opettelemista.”

Lehtomäki ei halua spekuloida, milloin prosessi saadaan päätökseen ja mikä on sen lopputulos.

”Minä olen poliitikko, enkä ennustaja”, ministeri toteaa.